Volkswagen ulazi u veliki posao s prijenosnim punionicama električnih vozila

Prijenosna punionica radi neovisno o izvoru električne energije, ali po potrebi može biti i spojena na mrežu

U Volkswagenu se razmišlja i prekovremeno. Nova vremena donose poputno drugačiju paradigmu prometa pa treba razmišljati unaprijed. I tako, Volkswagen ima novi projekt: portabl ili prijenosne punionice električnih vozila. Da se ne radi o nekom fantomskom poslu govori i najava da će u sljedećih šest mjeseci te punionice krenuti s radom.
Kapacitet punionica je 360 kWh i jedna od njih može strujom opskrbiti 15 e-Golfova do 80 posto napunjenosti baterije. Brzina punjenja je 100 kW pa će jedan Golf biti priključen samo 17 minuta.
Prijenosna punionica radi neovisno o izvoru električne energije, ali po potrebi može biti i spojena na mrežu. Ako pak nije spojena, kad joj kapacitet padne ispod 20 posto dolazi kamion koji tu praznu punionicu mijenja s punom. Ona omogućuje i skladištenje struje iz obnovljivih izvora poput vjetroelektrana ili solarnih panela. Pilot projekt kreće u prvoj polovici godine u Wolfsburgu, a u Volkswagenu najavljuju širenje portabl punionica na ostale njemačke gradove 2020. godine.