Euro NCAP je proglasio najsigurnije automobile!

Euro NCAP test sve je rigorozniji pa su neki automobili, koji su prije imali četiri ili maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, sad vlasnici tek jedne zvjezdice

Razbiti automobile i nakon toga ih analizirati, to je misija Euro NCAP-a već godinama. Možemo o Euro NCAP-u misliti što god hoćemo (a ima i kritika), ali taj projekt je doveo sigurnost automobila na visoku razinu.

Kao što znate, mjeri se čvrstoća karoserije u frontalnim i bočnim sudarima, odnosno utjecaj na putnike, koje ovom prilikom simuliraju lutke. Također, kod svakog automobila mjeri se sigurnost djece, odnosno procjenjuje se i koliko je svako vozilo opasno u slučaju naleta na pješaka.

Euro NCAP test sve je rigorozniji pa su neki automobili, koji su prije imali četiri ili maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, sad vlasnici tek jedne zvjezdice ili niti jedne. Najveći novitet je četvrta kategorija u kojoj se evaluiraju elektronički sustavi aktivne sigurnosti (ESP je već standard, automatsko kočenje u slučaju opasnosti od frontalnog sudara, sustav za praćenje vozila u mrtvom kutu…). Tko to nema, taj se može oprostiti s dobrim rezultatom.

Svake godine Euro NCAP proglašava najsigurnija vozila koja je testirao i, pretpostavljate, to je učinio i za 2018. godinu. Određene su četiri su kategorije i pobjednici su:

– Mali obiteljski automobili: Mercedes-Benz A klasa
– Veliki obiteljski automobili: Lexus ES
– Veliki SUV-ovi: Hyundai Nexo
– Hibridi i električna vozila: Lexus ES

Euro NCAP svake godine testira ograničeni broj vozila pa su njegovi stručnjaci imali potrebu naglasiti i prethodne prvake sigurnosti u raznolikijim klasama.

– Mali gradski automobili: Volkswagen Polo (testiran 2017.)
– Mali monovolumeni: Opel Crossland (2017.)
– Veliki monovolumeni: Ford Galaxy (2015.)
– Mali SUV-ovi: Volkswagen T-Roc (2017.)
– Poslovne limuzine: Volkswagen Arteon (2017.)
– Roadsteri i kabrioleti: Mazda MX-5 (2015.)

Za kraj, ostali su i pobjednici po godinama. Najsigurniji automobili, odnosno dobitnici Euro NCAP-ove nagrade su:

– 2017.: Volvo XC60
– 2016.: Nije proglašen pobjednik
– 2015.: Volvo XC90
– 2014.: Mercedes-Benz C klasa
– 2013.: Jeep Cherokee
– 2012.: Fiat 500L
– 2011.: Chevrolet Aveo
– 2010.: Alfa Romeo Giulietta