Veliki kriminalni ‘biznis’: Krađa katalizatora zbog plemenitih materijala

U Velikoj Britaniji je od 2013. godine ukradeno 13.000 katalizatora s automobila i to ponajviše zbog paladija

Kriminalni umovi funkcioniraju po tržišnom principu. Nema tu nekog velikog filozofiranja. Ako se traži određeni tip robe, gospoda s druge strane zakona potrudit će se da to nabave. Posljednjih godina velika je potražnja za skupim metalima poput paladija. On je u ovom trenutku skuplji od zlata, a iznimno je rijedak pa ga traže u rudnicima u Južnoj Africi, Montani (SAD), Ontariju (Kanada) i u Rusiji. Međutim, ima i onih koji paladij rudare na parkiralištima. Taj je metal ključni dio katalizatora, dijela automobila koji pretvara do 90 posto štetnih plinova u automobilima u one neopasne za zdravlje čovjeka. 

U Velikoj Britaniji je od 2013. godine ukradeno  13.000 katalizatora s automobila i to upravo zbog paladija (ali i platine, koje također ima u katalizatorima). Krađi su najviše izloženi SUV-ovi i to zbog tog što su povišeni pa je lopovima jednostavnije pristupiti katalizatorima i skinuti ih. Distributivni centri su također ilegalni jer je svim poduzećima u Velikoj Britaniji koja rade s otpadom

Policija je upozorila da kriminalci koriste posebne hidrauličke dizalice. Oni podignu automobil i skinu katalizator. U prosincu je jedna takva ekipa u nekoliko minuta ‘obradila’ nekoliko vozila na parkingu jednog shopping centra.  

Inače, početkom prosinca cijena unce paladija bila je 1249 dolara, a uncu zlata mogli ste kupiti za 1237 dolara.