Elon Musk proglasio pobjedu Tesle nad Mercedesom i BMW-om pa povukao tweet

Gledajući rezultate prodaje u SAD-u, Tesla ipak zasad zaostaje za njemačkim konkurentima i Lexusom

Predsjednik Tesle, sveprisutni Elon Musk, proglasio je svoju tvrtku najvećim proizvođačem premium automobila u SAD-u, dakle proizvođačem luksuznih automobila koji je prodao najviše vozila u Americi. U svom tweetu proglasio je prodajnu pobjedu: Tesli su 2018. godine svi premium konkurenti gledali u leđa.
No, tweet je ubrzo povučen jer ne odgovara istini. Dijelom treba amnestirati Muska jer je samo prepisao ono što je objavio jedan novinar magazina Forbes. Naravno, ima tu jedan veliki problem: Forbesov novinar i Musk su obmanuli javnost. Tesli su računali globalnu prodaju, a Mercedes-Benzu, BMW-u i Lexusu samo prodaju u Americi.
Dakle, pobjednik prodaje automobila u Americi 2018. godine je Mercedes-Benz sa 315.959 prodanih vozila (pad od 6,3 posto u odnosu na 2017. godinu), drugi je BMW sa 311.014 vozila (rast od 1,7 posto), treći je Lexus sa 298.310 prodanih vozila (pad od 2,2 posto), četvrti je Audi sa 223.323 isporučena vozila (pad 1,4 posto), a četvrta je Tesla s prodanih 182.400 automobila, čak 48.000 više nego 2017. godine. Nakon Tesle je Hondin premium brend Acura sa 158.934 vozila, a prvi američki premium brend je Cadillac sa 154.702 prodanih automobila.
Dakle, Muskov tweet o pobjedi na američkom tlu nije točan pa ga je zato i povukao. Međutim, proizvođač električnih automobila sve je češće u mislima šefova premium konkurenata.
– Teslina prodaja raste i definitivno stvara veliki pritisak na taj dio tržišta – rekao je Bernhard Kuhnt, direktor BMW-a u SAD-u. Prevedeno, BMW šef je rekao otprilike ovo: Tesline brojke nisu zanemarive i moramo što prije odlučiti što ćemo sa strategijom električnih automobila. Tesla u ovom trenutku ima dobre električne automobile (osobito Model 3 koji je prodajni hit), a ima i Muska, tehnološkog i marketinškog gurua, koji također nosi taj brend. Možda će već početkom 2021. godine Musk moći ponoviti ovaj tweet i neće ga morati brisati. Međutim, mnogo će ovisiti o subvencijama za kupnju električnih vozila u SAD-u.