VIDEO: Samo znoj i suze, Fordov robot ima poseban zadatak!

Robutt je natopljen tekućinom, zagrijan je na 36 stupnjeva i simulira znojno ljudsko tijelo, odnosno njegov utjecaj na presvlake vozila

Teško je nagađati što se zbiva iza zatvornih vrata odjela za istraživanje i razvoj proizvođača automobila, jer mnogi od tih ureda djeluju u tajnosti, poput neke špijunske agencije. Kad pomislite da se tamo događaju neke opasne Top Secret stvari i da su neki već stupili u kontakt s izvanzemaljskim formama života, javi se Ford i sva ta nagađanja demistificira. Odnosno, barem dio njih.
Dakle, u svom odjelu u njemačkom Kölnu Ford ima robota kojeg, sasvim prikladno, naziva Robutt (od robot i butt na engleskom, odnosno robot i stražnjica na hrvatskom). Ne krije se iza tog imena nikakav konspirativni signal za nešto mnogo kompleksnije. Ne, ovaj robot doista simulira stražnjicu ljudskog bića, odnosno opterećenje ljudskog tijela na sjedala automobila.
Prva primjena Robutta bila je u testiranju sjedala na desetljetno mehaničko opterećenje vozača i suvozača. Sad je uvedena i nova funkcija, Robutt je natopljen tekućinom (točan sastav nije poznat), zagrijan je na 36 stupnjeva i pokušava glumiti znojnu stražnjicu, odnosno znojno ljudsko tijelo.
Svaki testni process uključuje 7500 intervala sjedanja i opet se simulira desetljeće opterećenja, odnosno utjecaj znojnog čovjeka ili žene na presvlake vozila. Prva primjena mokrog Robutta bila je u testiranju sjedala nove Ford Fieste. Dakle, svi vozači tog automobila mogu biti mirni: Robutt je obavio svoj dio posla. Znojite se koliko hoćete, sjedala su provjerena!