Ovim prometnim kamerama ne možete pobjeći!

Kamere u Plymouthu i Devonu snimaju sve moguće nepodopštine: prebrze vozače, vozače koji puše cigarete, koriste mobitele ili jedu dok voze automobil

U Velikoj Britaniji čine sve kako bi obuzdali prekršitelje u prometu i u tome očigledno uspijevaju. Ta država u prosjeku ima jednu od najnižih stopa poginulih u prometu. Sad su Britanci nabavili nove kamere koje snimaju sve moguće nepodopštine: prebrze vozače, vozače koji puše cigarete, koriste mobitele ili jedu dok voze automobil. 

Kazna za korištenje mobitela u vožnji je 200 funti. Vozite li i pritom pušite, jedete ili pijete neki sok ili vodu nećete odmah dobiti kaznu u Velikoj Britaniji, ali ako se na osnovu snimke procijeni da to utječe na vožnju – možete biti kažnjeni za nemarnu vožnju. 

Nove kamere instalirane su u Plymouthu i Devonu. One su i mnogo pravednije, recimo to tako, jer ih je instalirano više u nizu (razmak je 200 metara) pa registriraju prekomjernu brzinu na osnovu izmjerenog prosjeka između dvije kamere. Rade u visokoj rezoluciji pa se na njihovim snimkama može vidjeti koriste li vozač i putnici sigurnosne pojaseve. Sve se snimke pohranjuju na servere. 

Za kraj, ako mislite da prosječni Britanci mrze ovakve stvari, varate se. Čak ih se 80 posto slaže s višim kaznama za prometne prekršaje.