Pad prodaje: Jaguar Land Rover otpušta oko pet tisuća djelatnika!

Osim pada prodaje na ključnom kineskom tržištu, tu je i smanjeni interes za dizelašima. Rezultat je veliki financijski gubitak
Pad potražnje u Kini (oko dvadeset posto prošle godine), pad prodaje verzija s dizelskim motorima – to su sve razlozi zbog kojih je Jaguar Land Rover u poslovnim problemima. JLR je samo od travnja do rujna prošle godine u minusu od 354 milijuna funti.
Ova tvrtka nije dosad bila problematično dijete, od  2008. godine kad je britanski JLR preuzela indijska Tata poslovanje je uvijek bilo u plusu, a on je rastao sve do milijarde funti godišnje.
Prošle godine, međutim, došlo je do negativnog zaokreta, a to će najviše osjetiti djelatnici. Pretpostavlja se da će ih oko pet tisuća ostati bez posla i to najviše u odjelima istraživanja, prodaje, dizajna, a svoj danak platit će i  upravljački kadar. Dio je to velikog plana u kojem se želi uštedjeti 2.5 milijardi funti u sljedećih 18 mjeseci. Unatoč najavama da radnike na proizvodnoj traci neće dirati, mnogi analitičari pretpostavljaju da ipak hoće. U najvećoj je opasnosti tvornica Castle Bromwich u Birminghamu.
– U sljedećih pet godina ona će postati shopping centar – najavio je jedan poslovni analitičar.
Kako jedna nevolja nikad ne putuje sama, svi nesporazumi oko Brexita mogli bi se odraziti na prodaju JLR-a, ali i logističke napore te tvrtke. Proizvođači automobila groze se ideje da će u luci u Doveru dobiti carinsku postaju s dugom procedurom rješevanja uvoza/izvoza i novim tarifama. To će bitno usporiti prodajne kanale, ali i nabavu dijelova potrebnih za proizvodnju vozila, koja kola između otoka i ostatka kontinenta. JLR je, inače, otvorio i tvornicu u Slovačkoj koja ima godišnji kapacitet 150 tisuća vozila.