Novo natjecanje: Hakiraj Teslu i osvoji – Teslu!

Tesla je upravo izazvala hakere da probaju pronaći put do softvera i funkcija Modela 3

Natječaj Pwn2Own jedan je od najvećih događaja u sigurnosnim istraživanjima, mjesto gdje hakeri mogu pokazati svoje vještine legalno i zaraditi novac pronalaženjem novih mana u široko korištenim programima. Ove je godine na popisu je i nova meta za hakiranje – potpuno novi model Tesla Model 3. Naime, proizvođač automobila Tesla se udružio s organizatorima događaja kako bi Model 3 uključili u jedinstvenu kategoriju, izazivajući hakere da pronađu nove načine probijanja sigurnosnog koda automobila. Model 3 je također nagrada koja se dodjeljuje pobjedniku u automobilskoj kategoriji.
To je prvi put da će automobil biti testiran na Pwn2Ownu, ali i pokazatelj Tesline predanosti digitalnoj sigurnosti.
– Naš rad s istraživačkom zajednicom za sigurnost je za nas od neprocjenjive vrijednosti – izjavio je David Lau, šef softvera za vozila tvrtke Tesla.
– Veselimo se svakom novom znanju kao i nagrađivanju velikog rada u Pwn2Own jer tako možemo nastaviti poboljšavati naše proizvode.
Od 2014. godine Tesla je financira program za traženje bugova, koji potiče hakere na prijavu ranjivosti u zamjenu za plaćanje, što je praksa koju su usvojili General Motors i FiatChrysler. Tesla je popularna meta za hakere: 2015. godine uspjeli su preuzeti kontrolu nad instrumentnom pločom modela S i informacijskim displejom premda nisu uspjeli utjecati na važne automobilske funkcije.
Pwn2Own se tradicionalno fokusirao na softver, a njegovi sudionici su posljednjih godina otkrili niz grešaka kod otvaranja preglednika, pa je tako u 2015. godini jedan haker uspio zaraditi 225.000 dolara za otkrivanje tri ranjivosti koje utječu na preglednike Chrome, Internet Explorer i Safari.