Šef Radničkog vijeća BMW-a: Surađujmo s Elonom Muskom i Teslom!

Velike se promjene spremaju u autoindustriji, a elektromobilnost će zasigurno promiješati karte. Tesline inovacije veliki proizvođači ne mogu ignorirati, a ne reagiraju li na vrijeme neće dobro završiti
Svijet se mijenja, a mijenja se i percepcija što je dobro u autoindustriji. Tradicionalni veliki proizvođači automobila sve više razmišljaju što dolazi, a novi igrači poput Tesle Motorsa grabe naprijed, balansirajući između propasti i uspjeha koji će preokrenuti cijelu autoindustriju.
U nedavnom intervjuu koji je do jednom ekonomskom magazinu, BMW-ov šef Radničkog vijeća Manfred Schoch, naglasio je da BMW mora otvoriti postrojenje za proizvodnju baterija za električna vozila jer se tako stvara profit. Naveo je primjer Tesle, proizvođača koji je u suradnji s Panasonicom otvorio svoju tvornicu baterija Gigafactory u Nevadi.
Schoch na otvorenoj sceni hvali Teslinog direktora Elona Muska, koji shvatio što je bitno:
– S tvornicom automobila i baterija Tesla kontrolira cijeli lanac vrijednosti. Musk shvaća elektromobilnost.
Unatoč golemim investicijama Tesla je godinama u minusu, ali budućnost se čini svijetlom. U trećem kvartalu prošle godine Tesla je ostvario ukupni promet od šest milijardi dolara i zaradu od 312 milijuna dolara, a u istom periodu BMW-ov segmenta automobila imao je promet 21 milijardu eura i 784 milijuna eura profita. Ne morate biti veliki ekonomski stručnjak da u Teslinom poslovnom modelu uočite veći profit u odnosu na ukupni promet.
Najviše je iznenadila sljedeća izjava Schocha:
– Naši članovi Upravnog odbora trebali bi pronaći način za suradnju s tim gospodinom (Elonom Muskom), koji dosad već trebao propasti.
Schoch se zalaže za neki oblik partnerstva s Teslom. BMW je dosad uspio komercijalizirati samo jedan električni automobil, obiteljski i3, a ima još nekoliko hibirda.