Zemlje OPEC-a ispunile obećanje: Visoki rast cijena nafte ipak sprečavaju Amerikanci koji povećavaju proizvodnju

Velik je pritisak na tržište nafte, zemlje poput Saudijske Arabije žele višu cijenu, ali rast ipak nije agresivan

Kao što smo najavljivali krajem godine, cijena nafte raste. U posljednja tri tjedna porasla je 16 posto na svjetskom tržištu, a to je ponajviše zbog toga što su države članice OPEC-a (države izvoznice nafte) odlučile smanjiti proizvodnju zbog preniske cijene nafte na tržištu. Dogovora su se držali svi osim Rusije, koja nije značajnije smanjila proizvodnju nafte, ali najavljuje da će to uskoro učiniti – što će biti još jedan udar na cijene nafte, odnosno naftnih derivata u cijelom svijetu, a naravno i u Hrvatskoj.
Ovisno o tržištima, cijena nafte je između 52.86 dolara po barelu (nafta iz Teksasa) i 61.53 dolara (norveška nafta). Proizvodnja 14 članica OPEC-a pala još u prosincu za 751.000 barela po danu, a najviše u Saudijskoj Arabiji.
Cijelu ovu akciju OPEC-a ne prati Amerika, koja ipak utječe na blaži porast cijena nego što se to predviđalo. Naime, SAD je na gotovo povijesno visokoj razini proizvodnje nafte. Samo je prošli tjedan dnevna produkcija porasla za 200.000 barela i na dnevnoj bazi iznosi 11.9 milijuna barela. Svjetski igrači povlače poteze, a mi potrošači samo možemo to gledati nadati se da cijene goriva neće radikalno poskupjeti.