VIDEO: Na londonskom aerodromu Gatwick automobile će parkirati robot Stan

Stan može parkirati automobile mnogo bliže jedne drugima pa aerodromske službe procjenjuju da će tako dobiti i do trećine mjesta više

Dani kad ste morali razmišljati o parkiranju postaju dio prošlosti, pozdravili to ili ne. Isto se odnosi i na izlazak iz parkiranog vozila, često praćen frustracijama zbog uskog prostora, pokojim udarcem vrata u vozilo do vas i brzim udaljavanjem s poprišta blage nezgode uz pogled nevinog djeteta. Na londonskom aerodromu Gatwick odlučili su od kolovoza testirati autonomne robote koji će umjesto vas parkirati automobil. Robot Stan ili, hrvatski, Stanko ima opremu poput viljuškara. Cijeli sustav će skenirati vaš automobil u privremenoj garaži, a Stanko će ispružiti svoje metalne rukice ispod prednjih i stražnjih kotača automobila, podići ga i krenuti u smjeru slobodnog parkirnog prostora.
Sad se pitate čemu sve to, i sami znate parkirati, a povremene ogrebotine na vašem i tuđim vozilima samo su dio sveopćeg šarma te procedure? Kad je automobil bez vozača, odnosno kad nema potrebe za otvaranjem vrata, Stan može parkirati mnogo gušće (nema potrebe za otvaranjem vrata) pa aerodromske službe procjenjuju da će tako dobiti i do trećine mjesta više. Stan je francuski proizvod, a sudjelovao je u sličnom pilot projektu na pariškom aerodromu Charles de Gaulle i tamo je zabilježio odlične rezultate. Slična testiranja obavljena su u Lyonu i Düsseldorfu.