Najnaprednije autonomno vozilo dolazi iz Rusije?!

Sve koji su imali priliku isprobati ovaj automobil iznenadio je stupanj njegove autonomije

Priča se o Googleu, odnosno njegovoj podružnici za autonomna vozila Waymo. Govori se o Fordovom projektu autonomnih vozila, General Motorsu, ujedinjavanju njemačkih proizvođača, ali sve je iznenadio ruski Yandex, koji je u Las Vegasu predstavio svoj autonomni automobil na bazi Toyote Prius.
Sve koji su imali priliku isprobati ovaj automobil iznenadio je stupanj njegove autonomije. Dok je u Waymovom vozilu često potrebna intervencija vozača, osobito pri skretanjima ulijevo iz sporedne ceste na cestu s prednošću prolaza, Yandexovo vozilo sve čini samo, a sve američke stručnjake i novinare u gradskoj vožnji oduševila je uvjerljivost u vožnji, detektiranje i propuštanje pješaka te slični manevri. Zanimljivo, ruski inženjeri imali su problema s vizama pa je samo jedan stigao na vrijeme u Las Vegas. Kupio je Toyotu Prius, opremio je lidarima i kamerama te središnjim kompjuterom smještenim u prtljažnik. Potom je sam mapirao rute oko grada i pripremio cijeli projekt.
– U Las Vegasu smo čak imali manje problema nego u Moskvi, jer kod nas ljudi baš i ne poštuju prometna pravila pa je mnogo teže raditi s autonomnim vozilima – rekao je Dimitrij Poliščuk, šef Yandexova odjela autonomnih vozila.
Yandex je inače najveća internetska tražilica u Rusiji, a u poslu s autonomnim vozilima je dvije godine. Tvrtka već ima taksi uslugu s autonomnim vozilima (u njima je prisutan vozač), a prvu flotu tih taksija sprema se izvesti u Izrael.