Opasnost u prometu: Najveće brzine izmjerene na hrvatskim cestama u posljednjih godinu dana

Sezonu bjesomučnog 'divljanja' po hrvatskim cestama otvorio je Makedonac (31) i to na samu Novu godinu. On je autom njemačkih registracija uhvaćen na autocesti A3 kako vozi 254 kilometara na sat. Kako objasniti da je pijani vozač u Puli vozio 149 km/h, a ograničenje brzine na toj prometnici je 50 km/h

U akciji prometne policije koja je od 18.-21. siječnja ove godine provedena diljem Hrvatske zabilježena su ukupno 4834 prekršaja, od kojih se najviše, čak 1934 odnosi na prebrzu vožnju, pritom je najveća zabilježena brzina bila 233 km/h, i to na vukovarsko – srijemskom području.
Svako malo, policija izda priopćenje u kojem navodi kako su na hrvatskim autocestama uhvatili vozače koji su jurili suludim brzinama. Već početkom godine, 7. siječnja oko 13.50 sati, na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac policijski službenici su u prekoračenju najveće dopuštene brzine zatekli 20-godišnjeg Austrijanca, koji je Mercedesom austrijskih registracija vozio brzinom od 201 km/h. Par minuta kasnije utvrđeno je još jedno prekoračenje brzine i to za Porsche španjolskih registracija, kojim je brzinom od 225 km/h upravljao 59-godišnji Španjolac. Obojici su izdani obavezni prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne od 3000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole B kategorije na području Hrvatske u trajanju od mjesec dana.
A sezonu bjesomučnog divljanja po hrvatskim autocestama otvorio je Makedonac (31) i to na samu Novu godinu. On je autom njemačkih registracija uhvaćen na autocesti A3 kako vozi 254 kilometara na sat, iako je ograničenje 130 km/h. Brodsko-posavska policija isključila je mladića iz prometa, novčano ga kaznili i na mjesec dana mu zabranili vožnju vozilom B kategorije.
Krajem prošle godine, točnije 20. prosinca prošle godine, čak četiri vozača, po dvojica državljani Makedonije i Hrvatske, jurili su autocestom Zagreb-Lipovac u četvrtak svojim automobilima preko 200 km/h, 70 i više km/h od najveće dopuštene brzine na A3.
PU brodsko-posavska izvijestila je da je oko 9.45 sati na dionici autoceste Bregana-Lipovac kod Nove Kapele zaustavila 37-godišnjeg državljanina Makedonije jer je Audijem jurio brzinom od 228,7 km/h, a nekako istodobno 37-godišnji Hrvat svojim je Audijem jurio 204 km/h. Istoga dana, četiri sata kasnije, oko 13.50 sati, na autocesti A3 kod Nove Gradiške 62-godišnji hrvatski državljanin vozio je BMW brzinom od 246 km/h, samo nekoliko minuta poslije na autocesti kod Starog Petrovog Sela policija je “ulovila” 29-godišnjeg državljanina Makedonije kako juri osobnim automobilom BMW 246 km/h.
Budući da su vozili brže od maksimalno dopuštenih 130 km/h na tom dijelu A3 policijski službenici su sve vozače kaznili novčano na mjestu po 2000 kuna, te im još izrekli i jednomjesečnu zabranu vožnje hrvatskim cestama.
Nadalje, Nijemac (59) je uhvaćen u svibnju 2018. na autocesti A-3, Bregana-Lipovac, kod Slavonskog Broda kako vozi auto brzinom od 252 km/h. Vozač je kažnjen novčanom kaznom dvije tisuće kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od mjesec dana na području Hrvatske.
Policijski presretač “ulovio” je u ožujku prošle godine muškarca (44), hrvatskog državljanina, kod odmorišta Pristeg kada je sa svojim Audijem RS 6 (D) projurio brzinom od 242 kilometra na sat autocestom A1 na predjelu na kojem je brzina ograničena na 130 kilometara na sat. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 3000 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od mjeseca dana.
Mjesec dana ranije, u veljači 2018., Slovenac (34) je divljao po autocesti A1. Na dionici autoceste Benkovac – Pristeg snimljen je kako upravlja Audijem njemačkih nacionalnih oznaka brzinom od 247 km/h. A čak 247,9 km/h vozio je 33-godišnjak Audijem splitskih registracija krajem 2017. oko 21.30 sati na šibenskom dijelu autoceste A1 i time postao rekorder cijele te godine po nepropisno brzoj vožnji na području Policijske uprave šibensko-kninske. Audi su zaustavili policijski presretači, a vozač je zaradio prekršajnu prijavu.
No, ne divljaju samo po autocestama. Policajci iz Postaje prometne policije u Puli prijavit će 40-godišnjeg muškarca jer je vozio pod utjecajem alkohola i jer je prekoračio propisanu brzinu kretanja za više od 100 km/h, objavila je u ponedjeljak 21. siječnja istarska policija. Naime, 40-godišnjak je 19. siječnja oko 1 sat, u Tršćanskoj ulici u Puli, upravljao automobilom Renault, pulske registarske oznake brzinom od 149 km/h, na mjestu gdje je ograničenje brzine kretanja u naselju 50 km/h. Također, vozač je bio pijan (imao je 1,14 promila alkohola u krvi) te su ga odveli u posebne prostorije na trežnjenje. Odredili su mu novčanu kaznu u iznosu od 7700 kuna i iduća tri mjeseca ne smije voziti. Nadalje, u lipnju 2018. mladić (29) iz Virovitice vozio je WV Passat 197 km/h državnom cestom Virovitica – Pitomača. Cesta je bila puna brojnih vozila. Vozio, znači, 127 km/h iznad dopuštene brzine. Policija je od suda tražila najoštriju kaznu – maksimalnu novčanu i zabranu upravljanja vozilom B kategorije.
Koliko su svi ovi vozači divljali svojim autima, čini se kako su još i male kazne dobili. Ipak, novim Zakonom i taj bi se dio trebao postrožiti, pogotovo za recidiviste…