Samo su tri automobila imuna na krađu relejnim kutijama

To su Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery te Range Rover

Većina modernih automobila opremljena je tzv. keyless entry sustavima, odnosno daljinskim centralnim zaključavanjem i ključevima koje više ne morate vaditi iz džepa ili novčanika kako biste otvorili i startali automobil.
Takvi automobili postali su meta nove vrste kradljivaca. Njima za ulazak u vozilo i pokretanje nisu više potrebni mehanički alati. Sad se automobili kradu pomoću dva uređaja, takozvanih relejnih kutija. Jedan hvata signal vašeg daljinskog ključa, a potom na drugi uređaj prenosi signal i taj uređaj simulira novi ključ. Lopovi potom otvaraju automobil i odvoze ga, a nesretni vlasnik vozila zatiče prazno parkirno mjesto.
Njemački autoklub ADAC testirao je 273 automobila s daljinskim zaključavanjem, odnosno proveo je istraživanje je li moguće probiti kod tih ključeva i ukrasti automobil. Istraživanje je pokazalo da je u gotovo sve automobile jednostavno ući, uključujući VW Golf , Ford Fiestu, Nissan Qashqai… Jedina tri automobila u koje lopovi neće moći provaliti krađom signala s daljinskog ključa su Jaguar I-Pace, Land Rover Discovery te Range Rover. Treba spomenuti i Opel Corsu, ali u nju nije moguće provaliti pomoću relejnih kutija jer i nema keyless entry sustav. Ponekad je manje tehnologije više sigurnosti!
Ponovit ćemo vam i savjet kako se zaštititi od ovakvih provala i krađa automobila. Najbolje je kupiti tzv. Faradayeve (žičane) torbice, koje blokiraju signal ključa pa ga uređaji lopova ne mogu dohvatiti (cijena je oko 100 kuna).