Suncokretovo ulje kao ključan sastojak za krpanje pukotina na cesti!?

Za krpanje pukotina na cestama koristi se bitumen. Međutim, dodaju li se bitumenu kapsule suncokretova ulja on postaje mekši i mnogo kvalitetnije popunjava te pukotine

Engleske autoceste istražuju mogućnosti uporabe kapsula suncokretovog ulja kao najnovije tehnologije koja bi spriječila stvaranje rupa na cestama. Suncokretovo ulje moglo bi biti ključni sastojak u popravljanju rupa na cestama s mogućnošću zatvaranja pukotina na cesti prije nego se pretvore u rupe. Ovu tehnologiju prvi je razvio dr. Alvaro Garcia s inženjerima Sveučilišta u Nottinghamu i svojim timom s Nottinghamskog transportno-inženjerskog centra.
Princip je jednostavan, kad nastane pukotina na cesti vrijeme je za akciju prije nego što nastanu veliki krateri u asfaltu. Inače se koristi bitumen za krpanje tih rupica. Međutim, dodaju li se bitumenu kapsule suncokretova ulja on postaje mekši i mnogo kvalitetnije popunjava te pukotine. Kad je zamiješan s uljem, bitumenu je potrebno četiri sata da popuni rupe i stvrdne se, a bez ulja taj proces traje dva do tri dana i cesta na kojoj su radovi mora biti zatvorena.
Procjena je stručnjaka da ovakva obrada asfalta može produžiti trajnost ceste za čak trećinu vremena. Također, dodavanje kapsula suncokretova ulja nema utjecaj na sigurnost prometa, ceste zbog toga nisu klizave. Dr. Alvaro Garcia prvo je koristio obično suncokretovo ulje koje se u trgovinama može kupiti za devet kuna, a žaruljica mu se upalila kad je gledao španjolsko izdanje kulinarskog showa Masterchef. Naime, tamo su kuhali s kapsulama ulja. Kako je to povezao s cestama? To je dio njegove maštovitosti.