Opasni zračni jastuci koji mogu ozlijediti vozača i putnike: Opoziva se još 1.7 milijuna vozila!

Neispravni, odnosno opasni zračni jastuci, pokrenuli su jednu od najvećih kampanja opoziva u autoindustriji, a zahvaćena su vozila u cijelom svijetu

Više od 100 milijuna vozila u cijelom svijetu opozvano je zbog neispravnih Takatinih zračnih jastuka, ali tome nije kraj. Sad se se javili Amerikanci i najavljuju opoziv još 1.7 automobila (mogće je da se i u Europi pojave novi slučajevi). Više od 100 milijuna vozila u cijelom svijetu opozvano je zbog neispravnih Takatinih zračnih jastuka, ali tome nije kraj. Sad su se javili Amerikanci i najavljuju opoziv još 1.7 automobila. Zahvaćeni su modeli Subarua, Tesle, BMW-a, Volkswagena, Mercedesa, Daimlerovi kombiji te čak i Ferrarijevi supersportski automobili. To su vozila modelskih godina 2010.-2017. Neispravni, odnosno opasni zračni jastuci, pokrenuli su jednu od najvećih kampanja opoziva u autoindustriji, a zahvaćena su vozila u cijelom svijetu. Dosad je zbog neispravnih Takatinih zračnih jastuka bilo i teških nesreća s poginulim vozačima i putnicima u vozilima. Ukupno je poginulo 23 ljudi, a ozlijeđeno je 290 ljudi. Zbog pogreške na pirotehničkom uređaju za napuhavanje zračnih jastuka može doći do eksplozije i disperzije metalnih šrapnela po cijelom vozilu. Takatini zračni jastuci tempirane su bombe u automobilima, a sigurno su i neki od vas, naših čitatelja, bili pozvani na servis da otklone ovaj nedostatak na vašim vozilima. I ovim putem vam sugeriramo: kad dobijete obavijest o opozivu, obavezno odvezite vaš automobil na servis. Može se raditi o mijenjanju nekog sklopa koji je ključan za sigurnost vozila, odnosno vašu sigurnost.
Dosad su proizvođačima automobila prijavljena 23 smrtna slučaja povezana s Takata zračnim jastucima (od toga 15 u SAD-u). Naravno, odgovornost je na Takati, koja je zbog brojnih tužbi 2017. godine otišla u stečaj.U travnju prošle godine kompromitiranu tvrtku je kupio Key Safety Systems za 1.6 milijardi dolara.