Zbog neispravnih Takatinih zračnih jastuka poginulo je 23 ljudi u cijelom svijetu

Zbog pogreške na pirotehničkom uređaju za napuhavanje zračnih jastuka može doći do eksplozije i disperzije metalnih šrapnela po cijelom vozilu

Toyota je objavila da će opozvati dodatnih 1.7 milijuna vozila u svijetu (modelske godine 2010. – 2015.) zbog potencijalno neispravnih Takata zračnih jastuka. Sve je počelo još 2016. godine, a dosad je opozvano stotinu milijuna vozila 19 proizvođača u cijelom svijetu, što je najveća takva procedura u povijesti autoindustrije. U Toyoti su imali sreće jer nije bilo ozbiljnih posljedica u njihovim automobilima, ali dosad je zbog neispravnih Takata zračnih jastuka u svijetu poginulo 23 ljudi, a ozlijeđeno je 290 ljudi. Što se događa? Naime, zbog pogreške na pirotehničkom uređaju za napuhavanje zračnih jastuka može doći do eksplozije i disperzije metalnih šrapnela po cijelom vozilu.

Dosad su proizvođačima automobila prijavljena 23 smrtna slučaja povezana s Takata zračnim jastucima (od toga 15 u SAD-u). Naravno, odgovornost je na Takati, koja je zbog brojnih tužbi 2017. godine otišla u stečaj. U travnju prošle godine kompromitiranu tvrtku je kupio Key Safety Systems za 1.6 milijardi dolara.