Većina vozača kombija nije svjesna da se s punim vozilom značajno povećava put kočenja

Bez obzira o kojoj struci se radi, naši vozači svakodnevno prevoze velike količine tereta i željeli smo im ukazati da moraju promijeniti svoj vozački stil kad im je kombi pun - kažu u Volkswagenu koji je proveo istraživanje

Najnovnije vrijedno istraživanje Volkswagenova Odjela komercijalnih vozila pokazalo nam je zanimljive rezultate, koji mogu biti od velike pomoći u poboljšavanju parametara prometne sigurnosti. Naime, u VW-u tvrde da čak polovica vozača lakih komercijalnih vozila ili kombija nije svjesno što znači imati puno vozilo. Odnosno, kakav utjecaj ima povećana mase na performanse vozila, posebice na kočenje.
U nekom trenutku u tim vozilima može biti i pola tone tereta, a to povećava put kočenja značajnih 19 posto pri zaustavljanju sa 100 km/h. Volkswagen je na poligonu testirao svoja vozila bez tereta i s pola tone tereta i tako je došao do objavljenog rezultata.
– Bez obzira o kojoj struci se radi, naši vozači svakodnevno prevoze velike količine tereta i željeli smo im ukazati da moraju promijeniti svoj vozački stil kad im je kombi pun. Potrebno je povećati razmak između vozila, smanjiti brzine i biti oprezniji kako bi se izbjegle prometne nesreće – naglasili su u Volkswagenu.