Njemačka vlada podržava električnu mobilnost, a kupuje benzince i dizelaše

Država je prošle godine kupila samo 75 električnih automobila, a predvidjela je mnogo veća sredstva

Njemačka vlada pripremila je u proračunu za 2018. godinu 100 milijuna eura za internu nabavu električnih vozila. Međutim, od ukupno 8400 kupljenih automobila za potrebe vlade, ministarstava i državnih agencija, u godinu dana nabavljena su samo 73 električna vozila ili manje od jedan posto. Čini se da ideja električnih vozila nije zaživjela u tijelima javne uprave najveće europske ekonomske sile. Ministarstvo unutarnjih poslova dugo je skrivalo podatke o kupljenim vozilima, ali je ipak moralo odgovoriti na upit stranke Zeleni.
– Svi se zalažemo za električnu mobilnost i čišći promet, a ništa se neće dogoditi po tom pitanju sve dok vlada ne pokaže svojim primjerom da vjeruje u taj koncept – rekao je predstavnik stranke Zeleni Oliver Kirscher.
Ni s građanima ne ide mnogo bolje. Naime, država je izdvojila 600 milijuna eura poticaja za kupnju električnih automobila do 2020. godine, ali dosad je iskorišteno tek 134 milijuna, a podneseno je 100 tisuća prijava. Za tako veliku državu i tržište to je mizerna brojka. Električna mobilnost u Njemačkoj nije atraktivan koncept, ali sve bi se moglo promijeniti s velikom Volkswagenovom ofenzivom, odnosno predstavljanjem velikog broja električnih vozila.