Test ljetnih guma: Upitna je sigurnost većine proizvoda za kombije i laka gospodarska vozila

Ovoga puta HAK i njegovi partneri testirali su ljetne gume u dimenziji 185/65 R15 te gume 215/65 R15C

Čak 32 seta ljetnih guma, u dvije potpuno različite dimenzije i namjene, našle su se ovoga puta na testu Hrvatskog autokluba i njegovih partnera, europskih autoklubova. Tako smo pod povećalo stavili 16 ljetnih modela u dimenziji 185/65 R15 koje možemo vidjeti na malim gradskim i kompaktnim automobilima (vozila koja kolokvijalno pripadaju B i C segmentu), te isto toliko guma u dimenziji 215/65 R15C na kojima se kotrljaju putnički kombiji i laka dostavna vozila. Među njima je bilo i mnogo proizvođača relativno nepoznatih hrvatskom tržištu pa su se na ovom testu našle tvrtke kao što su Petlas (Turska), Maxxis (Tajvan), Giti (Singapur), Linglong (Kina), Apollo (Indija)…

Kako bismo čitateljima približili manju dimenziju, recimo da se ove ljetne gume nalaze na sljedećim automobilima: Alfa Romeo Mito, Citroen Berlingo, C3, DS3, Nemo, Dacia Dokker, Lodgy, Logan, Sandero, Fiat Doblo, Fiorino, Linea, Multipla, Panda, Punto, Qubo, Hyundai i20, i30, KIA Ceed, Pro Ceed, Rio, Stonic, Mazda 2, Mercedes A-klase, Opel Adam, Astra, Combo, Corsa, Peugeot 207, Bipper, Partner, Renault Clio, Kangoo, Zoe, Seat Ibiza, VW Polo…

Nakon testa slobodno možemo objaviti dobru i lošu vijest. Dobra vijest glasi da ni jedna guma nije zavrijedila neku od dvije najslabije ocjene (djelomično se preporučuje i ne preporučuje se), dok loša vijest glasi da isto tako ni jedna guma nije zaslužila najbolju ocjenu (izvrstan). Na kraju se samo dvije gume mogu pohvaliti ocjenom – vrlo preporučljivo, dok njih čak 14 – ima solidnu trojku, preporučuje se! Nakon brojnih analiza  pobjednik je novi Bridgestoneov adut Turanza T005, koji se pokazao nenadmašivim po suhom i mokrom te tek nešto bučniji od očekivanoga. Odmah uz Japanca našao se stari znanac s ovih testiranja – nizozemski model Vredestein Sportrac 5, koji praktički nema slabu točku (u svemu pohvalan).

Preostalih 14 pneumatika iz zlatne sredine mogli bismo podijeliti u dvije jednako velike skupine. U prvoj sedmorci su gume koje tek zahvaljujući nijansama nisu dobile ocjenu vrlo preporučljivo i među njima se nalaze Michelin (predugačak put kočenja na suhom), zatim Goodyear, Firestone, Kumho, Maxxis i Toyo (slabije prianjanje na mokrom) te Continental (potrošnja iznad prosjeka). Stabilnu značku preporučuje se zaslužili su Falken, Semperit, Giti, Petlas, Hankook i Pirelli (uz slabije prianjanje na mokrom, veći minus im je još slabije bočno držanje u zavoju na mokrom), dok je Linglong ukupno najlošije ocijenjen (vrlo dobar samo kod potrošnje goriva).

Raščlanimo li gume po segmentima, vidjet ćemo da na suhom čak 10 proizvođača ne pokazuje nikakve znakove slabosti. Štoviše, Bridgestone i Firestone, koji dolaze iz iste korporacije, zavrijedili su maksimalnu ocjenu (izvrstan), dok je tek za koplje ispod njih vrlo preporučljiva osmorka koju čine Falken, Goodyear, Maxxis, Toyo, Continental, Vredestein, Pirelli i Hankook. Michelin se nije istaknuo na suhom zbog predugačkog puta kočenja, Semperit je uz najduži put kočenja pokazao slabost i na polju sigurnosti, Kumho i Giti su patili zbog sigurnosti i upravljivosti, a Petlas i Linglong su bili još za nijansu – slabiji!

Na mokrom, pak, dosta lošija slika. Naime, ni jedan se proizvođač ne može pohvaliti s maksimalnih izvrstan, samo četiri gume se preporučuju, dok je njih čak 12 zadovoljavajuće. Najbolji je ponovno Bridgestone, koji slijedi Vredestein s nešto slabijim rezultatom na kočenju. Michelin je bolji na kočenju, no slabiji na testu bočnog akvaplaninga, a Continental je u kišnim uvjetima u svemu solidan. Zanimljivo, gotovo cijela ta skupina od 12 slabijih guma (osim Linglonga) dobila je smanjenje ukupne ocjene upravo zbog lošijih rezultata na – mokrom! Štoviše, kineski je proizvod čak solidan na skliskoj podlozi, ali je zato očajan po pitanju životnog vijeka. U usporedbi s Michelinovim modelom Crossclimate +, koji može izdržati čak 56.173 km, automobil s montiranim Linglong Green-Max HP010 gumama može prevaliti tek 25.636 km, što je više nego dvostruko slabiji rezultat. Puno manje razlike primjećujemo na području potrošnje goriva, gdje najrastrošniji Firestone troši samo 0,3 l/100 km više od najštedljivijeg Maxxisa (usporedba unutar 6%).

Što se tiče veće dimenzije guma 215/65 R15C, ovo je bio prvi ovakav test i preliminarni rezultati nisu nimalo blistavi. Naime, ni jedan proizvođač nije zavrijedio neku od dvije najbolje ocjene, dok je najslabiju ocjenu – ne preporučuje se dobilo čak devet proizvođača (Falken, Uniroyal, Michelin, Fulda, Nexen, Sava, Semperit, Hankook i Kleber). Njih pet zadovoljava (ukupni pobjednik Apollo, zatim Goodyear, Pirelli, Nokian i Continental), a dva se djelomično preporučuju (Maxxis i Kumho).

Ovako slabi rezultati posebno zabrinjavaju zato što se gume ovoga tipa sve manje koriste za prijevoz tereta, a sve više za prijevoz ljudi, gdje bi sigurnost i kvaliteta morali biti na puno višoj razini. Naime, VW Multivan, Opel Vivaro i Movano, Renault Master i Traffic, Ford Traffic…, danas su velikim dijelom i obiteljska vozila (a ne uglavnom laka dostavna) koja, sudeći prema ovom testu, nisu opremljena gumama prihvatljivim za cijele obitelji. Uostalom, od 16 različitih proizvođača na ovom testu, čak 15 su dobili najslabiju ocjenu na mokrom, pri čemu je jedino Continental razočarao na suhom. Tragični rezultati na skliskoj podlozi nisu nikakvo čudo kad znamo da je na gumama kod dostavnih vozila prioritet produljeni vijek trajanja, zbog čega u sebi nemaju previše mekanih komponenti. Međutim, kad tome dodamo sve jače motore koji se ugrađuju u ove automobile i koji lakoćom dosežu brzine iznad 130 km/h, zabrinutost za sigurnost putnika više je nego razumljiva.

Pobjednik ovoga testa i, naravno – najbolja guma na mokrom, indijski je Apollo Altrust, ispred Goodyearova modela Efficient Grip Cargo. Jedino ova dva proizvoda imaju ocjene vrlo preporučljivo u sve tri ostale kategorije (po suhom, potrošnja goriva i životni vijek), dok ostali (Pirelli Carrier, Nokian cLine i Continental ContiVanContact 200) lagano kiksaju i na suhom. I još jedna zanimljivost kad je u pitanju ukupno najbolja dvojka. Gledajući samo kategoriju životnog vijeka, pobjednik Goodyear je sa svojih 58.087 km gotovo dvostruko izdržljiviji od najlošijeg Apolla, koji može prevaliti tek 31.728 km.

Goodyear je ovdje, zapravo, samo iznimka koja potvrđuje pravilo, jer čak sedam od devet najslabije ocijenjenih guma (zbog lošeg ponašanja na mokrom) bilo je najbolje ocijenjeno na polju životnog vijeka. To samo potvrđuje evidentan konflikt u glavama inženjera kojima je očito (pre)teško izraditi gumu za vozila ovih gabarita i namjena, koja će ujedno biti izdržljiva i sigurna na mokrom.  

Pogledamo li rezultate po kategorijama, vidjet ćemo da problemi počinju već na suhom. Naime, u idealnim uvjetima na cesti ocjenu vrlo preporučljivo nije uspjela zaslužiti ni polovica proizvođača (samo 7/16 – Kleber ima čak jasne nedostatke), pa ne čudi da se na mokrom ni jedna guma posebno ne preporučuje. Štoviše, više od polovice ih se iz sigurnosnih razloga konkretno – ne preporučuju (čak 9/16)!

Po potrošnji goriva, i u ovoj dimenziji guma razlika je vrlo malena između najboljeg Nexena i najlošijeg Maxxisa (samo 0,3 l/100 km ili 4%), dok je na polju životnog vijeka Sava (81.518 km) više nego dvostruko izdržljivija od Nokiana (30.752 km).

U konačnici ovoga testa (215/65 R15C) možemo reći kako su se očekivali slabiji rezultati nego kod guma sličnih dimenzija namijenjenih klasičnim putničkim automobilima, ali ipak ne ovako slabi, pogotovo na mokrom.