VIDEO: BMW se nije proslavio, sva tri puta je pregazio lutke na testiranju sustava automatskog kočenja

Od svih testiranih automobila Toyota RAV4, Volvo XC40, Honda CR-V i Subaru Forester dobili su najviše ocjene

Sustav automatskog kočenja u slučaju nužde novi je sveti gral autoindustrije. O njemu svi pričaju, Europska unija planira ga ugraditi u sve automobile, ali već su se počele pojavljivati prve pukotine u tom naočigled neprobojnom tehnološkom štitu. Prvo su kolege iz njemačkog autokluba (ADAC) dokazale da on ne funkcionira dobro u vremenskim uvjetima koji nisu idealni. Testni automobil nije zakočio na vrijeme kad je cesta bila klizava i temperatura ispod nule.
Sad je pak američki Osiguravateljni institut za prometnu sigurnost (IIHS) testirao taj sustav na 11 SUV-ova. Test je simulirao izlazak pješaka, odraslih i djece na putanju automobila (dijete izlazi na cestu između dva parkirana automobila, odrasla osoba prelazi cestu…)
Od svih testiranih automobila Toyota RAV4, Volvo XC40, Honda CR-V i Subaru Forester dobili su najviše ocjene. Vrlo dobre ocjene za sustav automatskog kočenja zaslužili su Chevrolet Equinox, Hyundai Kona, Kia Sportage, Mazda CX-5 i Nissan Rogue. Mitsubishi Outlander dobio je prosječnu ocjenu jer u jednom od tri testa demolirao lutku, a najlošije je prošao BMW X1, koji je u sva tri slučaja pregazio testne lutke i to takvom silinom kao da ih nije detektirao. Čini se da će u BMW-u morati poraditi na svom sustavu.