Vozili ste u alkoholiziranom stanju? U mnogim državama dobit ćete alcolock!

Kad uključite vozilo morate puhnuti u alcolock. Ako je razina alkohola veća od dopuštene motor će biti blokiran

Jedan tragičan događaj potaknuo je veliku raspravu Njemačkoj. Naime, 29. siječnja 2018. godine policijski službenik pod utjecajem alkohola pokosio je automobilom u Berlinu 21-godišnjeg Fabeina M. i na mjestu ga usmrtio. Policajac je u krvi imao 1.1 promil alkohola. Policija je pokušala zataškati incident, odnosno činjenicu da je djelatnik koji je skrivio nesreću bio pijan. Međutim, u javnosti su se ipak pojavili podaci o mjerenju alkohola.
Prometni stručnjaci i forenzičari nedavno su na Danu prometa u njemačkom Goslaru zatražili obvezno ugrađivanje alcolock uređaja u automobile vozača koji su imali problema s alkoholom, odnosno u policijskoj su evidenciji. Siegfried Brockman, voditelj istraživanja o prometnim nesrećama za njemačke osiguravajuće kuće, u ime svoje struke traži ugrađivanje alcolock uređaja u sve automobile, a i iz sfere politike sve češće se čuju glasovi da se nešto mora učiniti po pitanju alkoholiziranih vozača.
Alcolock uređaj ugrađen u automobil funkcionira jednostavno. Kad uključite vozilo morate puhnuti u njega. Ako je razina alkohola veća od dopuštene motor će biti blokiran i nećete ga moći pokrenuti. U Belgiji su ti uređaji obvezni za vozače koji su uhvaćeni s više od 1.8 promila alkohola u krvi. Alcolock je obvezan za vozače koji su uhvaćeni u vožnji u alkoholiziranom stanju u Poljskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. Također, koriste ge mnogi javni prijevoznici u Švedskoj i Francuskoj.