Q4 e-tron concept: Električni kompaktni SUV jedan je od ključnih Audijevih proizvoda

Distribucija momenta je jednostavna - u normalnoj vožnji pogon je na stražnje kotače, a dođe li do proklizavanja i pri ubrzanjima uključuje se elektromotor na prednjoj osovini

U Volkswagenu doista misle ozbiljno. Električni automobili su očigledno najvažniji dio budućnosti koncerna, a za sve, naravno, moraju pratiti i dobri financijski pokazatelji. U suprotnom, cijela bi budućnost tog konglomerata mogla biti u pitanju.

Zbog toga je Audi Q4 e-tron jedan od potpornih stupova nove strategije. Kompaktni električni SUV trebao bi osigurati prodajni volumen, a koliko je važan Audiju/VW-u govori elegantan dizajn koncepta (u 99 posto detalja ovo je serijski automobil) na kojem ipak nema previše ekstravagantnih detalja. Q4 e-tron u prodaju će krajem 2020. godine, a dijete je VW-ove MEB platforme.

Ovaj koncept opremljen je 82 kWh baterijom, položenom ispod putničke kabine te teškom 510 kg. Motor ima 302 KS (460 Nm okretnog momenta) i ubrzanje do 100 km/h za 6,3 sekunde. Brzina je ograničena na 180 km/h. Pogon je, naravno, na sve kotače. Distribucija momenta je jednostavna – u normalnoj vožnji pogon je na stražnje kotače, a dođe li do proklizavanja i pri ubrzanjima uključuje se elektromotor na prednjoj osovini. Autonomija je 460 km.