Znate li tko je najveći američki izvoznik automobila? BMW!

BMW-ova tvornica u Spartanburgu u Južnoj Karolini proizvodi SUV-ove i prošle godine je izvezla 234.689 automobila u ukupnoj vrijednosti 8.4 milijardi dolara

Predsjednik Trump najavio je uvozne tarife europskim proizvođačima automobila koje bi mogle biti ići i do 25 posto. Jedno je štititi domaću industriju, a drugo je njezina kompetitivnost.Međutim, u svojoj protekcionističkoj mjeri možda je zaboravio da u mnogim segmentima američki proizvođači jednostavno nisu dovoljno konkurentni. Sad se o carinskim tarifama intenzivno pregovara s Europskom unijom, a čini se da će dogovora ipak biti.
Američka autoindustrija? Osim velikih pick-upova koji su popularni na domaćem tlu i par tisuća Tesli koje idu u izvoz, malo je modela koji mogu zaintrigirati lokalno i globalno tržište. Evo vam jedan primjer, najveći američki izvoznik automobila je njemački BMW. Djeluje kao oksimoron, ali je tako. Naime, BMW-ova tvornica u Spartanburgu u Južnoj Karolini proizvodi SUV-ove (X3, X4, X5, X6 i X7) i prošle godine je izvezla 234.689 automobila u ukupnoj vrijednosti 8.4 milijardi dolara.