Od 2020. godine na njemačkim autocestama ćemo plaćati cestarinu: Padaju i posljednje pravne zapreke za tu odluku!

Ekspert na Europskom sudu pravde, njegov glavni odvjetnik Nils Wahl, predložio je da se odbiju tužbe Austrije i Nizozemske. Te države su tužile Njemačku za diskriminaciju stranih državljana

Austrija i Nizozemska tužile su Njemačku Europskom sudu pravde zbog najave uvođenja cestarina na autocestama. Naime, Autobahn će plaćati svi, ali njemački građani će dobiti popust pri plaćanju porezna na osobna vozila u istoj onoj vrijednosti u kojoj su platili cestarinu. Dakle, za njih će vožnja autocestama i dalje biti besplatna. Austrijanci i Nizozemci misle da je to diskriminacija stranih državljanja i predali su tužbu Sudu.
Sudska odluka očekuje se najkasnije do kraja svibnja, ali posljednje informacije govore o tome da ćemo od 2020. godine na Autobahnu plaćati cestarina. Ekspert na Europskom sudu pravde, njegov glavni odvjetnik Nils Wahl, predložio je da se odbiju tužbe Austrije i Nizozemske. U njima je, kaže, sadržano temeljno nerazumijevanje termina diskriminacija.
– Mišljenje glavnog odvjetnika smo prihvatili, ali ćemo ga detaljno proučiti. Završnu odluku donijet će suci, ali oni uglavnom prate preporuke glavnog odvjetnika – rekao je austrijski ministar prometa Norbert Hofer.