Novi Teslin crossover: Model Y opremljen je za globalnu dominaciju

Model Y će na tržištu u SAD-u biti dostupan ujesen. U proljeće 2021. Tesla će u prodaju pustiti osnovnu verziju po cijeni 39.000 dolara

Tesla nije poput drugih proizvođača kojima, sasvim namjerno, fotografije automobila uvijek procure prije službenog predstavljanja. Biznismen i direktor tvrtke Elon Musk to ne dopušta pa su same promocije uvijek dramatičnije poput ove posljednje u Kaliforniji. Novi Model Y, nastao na platformi Modela 3, drugi je crossover marke, nakon većeg Modela X. Od potonjeg je preuzeo i osnovne dizajnerske linije, a i Tesla, poput njemačkih premium proizvođača, ne tjera svoje dizajnere na prekovremeni rad. Model Y djeluje poput smanjenog većeg crossovera, a u unutršnjosti, osim ogormnog ekrana infotainmenta vlada elegantna pustoš, kao, uostalom, i kod ostalih članova električne obitelji. Ove jednostavne konture skrivaju kompleksan softverski sustav, internetsku povezivost, upravljanje osnovnim funkcijama vozila.– Ovaj automobil ima funkcionalnost SUV-a, a vozi se kao sportski automobil – rekao je Elon Musk, naglasivši nisko težište Modela Y.Prodaja počinje ujesen, a verzija s najdužim dometom i stržnjim pogonom prijeći će 480 kilometara, postići maksimalnih 210 km/h te ubrzati do 100 km/h za 5,5 sekundi (cijena u Americi je 47.000 dolara). Potom ide Model Y s dva motora i pogonom na sva četiri kotača s dometom 448 kilometara, maksimalnom brzinom 216 km/h i ubrzanjem do 100 km/h za 4,8 sekundi (51.000 dolara). Na vrhu prehrambenog lanca je Performance model s pogonom na sva četiri kotača te dometom 448 kilometara, koji ide maksimalnih 250 km/h i ubrzava do 100 km/h za 3,5 sekundi (60.000 dolara). U proljeće 2021. Tesla će u prodaju pustiti osnovnu verziju po cijeni 39.000 dolara (370 km autonomija, 192 kmh i 5,9 s do 100 km/h).

Teslin sustav aktivne pomoći u vožnji Autopilot je opcijska oprema, a Model Y je kompatibilan s brzim 250 kW punjačima. Za pet minuta punjenja automobil će dobiti 120 kilometara dometa. Model Y dolazi i s prilično ambiciozna tri reda sjedala, a on je  i najvažniji Teslin automobil. Popularnost kompaktnih SUV-ova i crossovera u svijetu je na najvišoj razini i od njega se očekuje da postane najprodavaniji Teslin automobil.