Važna presuda: Kineski sud osudio je domaćeg proizvođača automobila jer je kopirao drugo vozilo – Range Rover Evoque

Tako je odlučio sud u Pekingu, odnosno zaključio je da postoji pet unikatnih detalja s Evoquea koje je Landwind kopirao na svom automobilu

Napokon se i to dogodilo: Jiangling Motor Landwind X7 SUV presličan je Range Rover Evoqueu i proizvođač će morati platiti naknadu. Tako je odlučio sud u Pekingu, odnosno zaključio je da postoji pet unikatnih detalja s Evoquea koje je Landwind kopirao na svom automobilu. Presuda se odnosi na model iz 2014. godine.
Jaguar Land Rover je pozdravio ovu odluku. Britanska tvrtka je naglasila da je presuda dokaz da Kina sve ozbiljnije shvaća ove pokušaje kopiranja. Navodno se iza svega krije i stav kineske vlade, odnosno potreba da se s vremena na vrijeme donese ovakva ili slična odluka kako bi se dobila potpora i odobrenje međunarodne javnosti. Sve je politika. Landwind je 2016. godine prodao 80.000 automobila u Kini, a velika većina bili su SUV-ovi X7. Taj automobil u Kini košta oko 17.100 eura, a Evoque 50.000 eura. Europski proizvođači podigli su mnogo tužbi protiv kineskih zbog kopiranja, ali zasad uglavnom nije bilo uspjeha u tim sudskim procesima.