Još ne postoje standardi za gašenje električnih automobila: Pustiti da vozilo izgori do kraja ili potrošiti više od 20.000 litara vode?

Američko Nacionalno vijeće za sigurnost prometa istražuje sve slučajeve u kojima je izbio požar na električnim vozilima i uskoro bi trebalo izdati preporuke: vozačima i putnicima te vatrogascima

Prošli tjedan je vozač poginuo u Tesli Modelu S u Floridi. Izletio je s ceste i završio u drvoredu palmi. Ubrzo je izbio plamen na Tesli i vozač je izgorio u automobilu. Na mjesto nesreće brzo je došla policijska patrola i pokušala je plamen obuzdati aparatom za gašenje požara, ali to je kao da se od čopora gladnih lavova pokušate obraniti grančicom. Kemikalije iz aparata za gašenje požara ne mogu ugasiti litij-ionske baterije, a posebno to ne mogu učiniti u tako malim količinama. U oštećenim baterijama razvija se ogromna energija i potrebne su velike količine vode da bi se plamen obuzdao – uz neizvjesnost samog ishoda. Naime, kad su vatrogasci obuzdali požar na Modelu S u Floridi, baterija je naknadno još dvaput gorjela.
Stručnjaci za sigurnost tvrde da požar u električnom automobilu može ugasiti tek više od 20 tisuća litara vode! Ili, jednostavno, ako nema opasnosti za ljude, treba pustiti da automobil izgori do kraja, odnosno da baterije izgore. Američko Nacionalno vijeće za sigurnost prometa istražuje sve slučajeve u kojima je izbio požar na električnim vozilima i uskoro bi trebalo izdati preporuke: vozačima i putnicima te vatrogascima.
Požari električnih vozila nisu strani ni u Europi. Mnogima je poučan primjer iz Norveške 2016. kad su vatrogasci pustili Teslu da izgori u punionici jer su se bojali elektrošoka. Kasnije te godine vatrogasci u Nizozemskoj satima nisu izvukli tijelo poginulog vozača u Tesli jer su se bojali strujnog udara.
Inače, gleda li se prosjek, električna vozila imaju manje požara nego automobili s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Jedini je problem ta vatra koju je mnogo teže obuzdati te standardizacija jer mnogi vatrogasci još ne znaju koje kabele smiju rezati.