Najpopularniji automobil u Švicarskoj je Škoda Octavia!

Octavia je u Švicarskoj popularna zbog cijene i kvalitete, a više od pedeset posto prodanih vozila ima pogon na sva četiri kotača

JATO Dynamics najveća je tvrtka za analizu tržišta i izašla je sa zanimljivim podacima. Naime, njezini su analitičari obradili sva europska tržišta i najprodavanije modele automobila prošle godine. Volkswagen Golf je slavio na pet europskih tržišta (Njemačka, Austrija, Belgija, Latvija, Luksemburg), Renault Clio na tri (Francuska, Portugal i Slovenija), a Škoda Octavia dijeli prvo mjesto s Golfom, pobijedila je u pet država: Češkoj (naravno), Estoniji, Poljskoj, Hrvatskoj i – Švicarskoj. Da, najprodavaniji model automobila u jednoj od najbogatijih europskih zemalja je Škoda Octavia. To je zanimljivo jer u Švicarskoj obožavaju premium automobile, BMW i Mercedes-Benz su druga i treća najprodavanija marka u zemlji sira i satova, iza Volkswagena koji je na prvom mjestu. Eto, osim što nam za život treba kisik u zraku i na istom smo kontinentu, barem imamo još jednu poveznicu sa Švicarcima.
Otkud ta ljubav prema Octaviji? Flotna prodaja! Tvrtke su zaključile da Octavia ima najbolji omer kvalitete i cijene, a nije naodmet i pogon na sva četiri kotača. Više od 50 posto Octavija prodano je s 4×4 konfiguracijom. Inače, Octavia je po ukupnoj prodaji 11 automobil u Europi, ali na nekim tržištima je obožavaju pa je iskočila ispred svih.
Inače, Nissan Qashqai je pobjednik u Irskoj i Finskoj, a jedan električni automobil, Nissan Leaf, najprodavanije je vozilo u Norveškoj. U Velikoj Britaniji najpopularniji automobil je Ford Fiesta.