Klima uređaj vašeg automobila izvor je zaraze, a ne zaustavlja ni bakterije koje dolaze izvana

Jaguar radi na sustavu koji će eliminirati viruse i bakterije u zraku koji se upuhuje u klima uređaj. Međutim, i filtri klime puni su bakterija

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover radi na tehnologiji koja bi mogla pomoći u zaustavljanju širenja prehlade i gripe. Koristi inovativnu tehnologiju ultraljubičastog svjetla (UV-C), koja se u medicinskoj industriji koristi već više od 70 godina za dezinfekciju vode, filtriranje zraka i sterilizaciju površina.
Jaguar Land Rover želi takav sustav integrirati u svoje automobile kako bi spriječio preživljavanje bakterija i štetnih, patogenih virusa u automobilu. Sustav izlaže uzročnike UV-C zračenju preko klimatizacije nakon čega ih neutralizira i omogućuje da se čisti zrak pošalje u kabinu vozila.
Prosječni vozač godišnje provede oko 300 sati za upravljačem vozila, rekao je dr. Steve Iley, glavni liječnik Jaguara Land Rovera te dodao da postoji mogućnost da se bolje iskoriste automobili za upravljanje preventivnom zdravstvenom skrbi.
– Provedba pojedinih mjera, kao dijela naših istraživanja, obećava ne samo poboljšanje kvalitete života naših kupaca, nego u ovom slučaju nudi jasne prednosti u smanjenju širenja patogena s čime štitimo cjelokupno stanovništvo od prijetnje bolesti, osobito u vremenima kad se svi zajedno okrećemo prema zajedničkim (car sharing) rješenjima za mobilnost – rekao je Iley.
U hladnijim mjesecima infekcije se lakše šire. Jaguar Land Rover ističe da su nedavna medicinska ispitivanja sugerirala da bi uporaba UV-C-a mogla smanjiti prijenos četiri skupine glavnih superbakterija za čak 30 posto.
Inače, automobilske klime su rasadnici bakterija. Na njihovim filtrima su pronađene i bakterije koje mogu izazvati meningitis i gnojne upale. To su rezultati istraživanja, odnosno studije koju su objavili znanstvenici London Metropolitan Universityja. Preporuka je barem jedanput u dvije godine dekontaminirati klima uređaj. Za tu mjeru ne morate voziti Jaguar, dovoljno je održavati klima uređaj redovito. Dr. Paul Matawele, predavač na London Metropolitan Universityju rekao je:
– Naša studija naglašava da su klima uređaji pogodni za uzgoj bakterija i naglašava važnost čišćenja i mijenjanja filtera. Kad bi vlasnici automobila znali što im izlazi i ventilacijskih otvora kad uključe klimu siguran sam da bi dobro razmislili hoće li je uključiti ovog ljeta.