Još jedan smrtni slučaj zbog neispravnih Takatinih zračnih jastuka

Dosad je zbog tih zračnih jastuka opozvano više od 50 milijuna automobila, a zamijenjeno je više od 100 milijuna zračnih jastuka

Pisali smo o neispravnim Takatinim zračnim jastucima na automobilima – prilikom aktiviranja možda doći do pucanja metalnih dijelova na sustavu i tad oni mogu teško ozlijediti vozača i putnike u vozilu. Sigurnosni stručnjaci tu situaciju opisuju kao da imate ručnu bombu u automobilu, odnosno ti metalni dijelovi mogu postati opasni poput šrapnela.
Zbog cijelog slučaja je japanska tvrtka Takata otišla u stečaj, ali to je manje važno u cijeloj priči. Zbog tih zračnih jastuka poginulo je 23 ljudi u cijelom svijetu, a sad je u SAD-u toj brojci dodan još jedan slučaj. Naime, američke vlasti istražile su nesreću u kojoj je smrtno stradala vozačica u Hondi Civic (automobil 2002. godište) 2017. godine i došle su do zaključka da je to zbog neispravnih zračnih jastuka, odnosno oni su smrtno ozlijedili vozačicu.
Dosad je zbog tih zračnih jastuka u cijelom svijetu bilo 290 ozljeda, opozvano je više od 50 milijuna automobila (Honda, Ford, BMW, Daimler, Toyota, Lexus…), a zamijenjeno je više od 100 milijuna zračnih jastuka.
Tragičan je slučaj 58-godišnjeg vozača Huy Neng Ngoa iz Australije, koji je u srpnju 2017. godine izgubio život nakon lakšeg sudara u kojem se aktivirao zračni jastuk i usmrtio ga. Imao je dogovoren termin za zamjenu zračnih jastuka dva dana nakon kobne nesreće…