Europska komisija: Zemlje s najviše stradalih u prometu su Rumunjska, Bugarska, Latvija i Hrvatska

Većina europskih država ima manje od 60 poginulih u cestovnom prometu na milijun stanovnika, a najbolji su Velika Britanija, Danska, Irska i Švedska

Europska komisija prikupila je sve relevantne podatke o stradavanju u prometu i usporedila ih. Na cestama Europske unije prošle godine poginulo je 25.100 ljudi što je pad od 21 posto u komparaciji sa 2010. godinom i pad od 1 posto u usporedbi s 2017. godinom.
Većina država EU ima manje od 60 poginulih u cestovnom prometu na milijun stanovnika, a najbolji su Velika Britanija (28 poginulih na milijun stanovnika), Danska (30/milijun), Irska (31/milijun) i Švedska (32/milijun). Države koje su značajnije uspjele smanjiti broj smrtno stradalih u prometu 2018. godine (u usporedbi sa 2017. godinom) su Slovenija (13%), Litva (11%), Bugarska (9%) te Slovačka i Cipar (po 8%). Kao države s najvećim brojem poginulih u prometu Europska komisija navodi Rumunjsku (96/milijun), Bugarsku (88/milijun), Latviju (78/milijun) i Hrvatsku (77/milijun). Na žalost, statistički smo u društvu država s velikim brojem smrtno stradalih na cestama. Lani je na hrvatskim cestama poginulo 313 osoba što je 5,4 posto manje nego 2017. godine i taj pomak ohrabruje. Razlika u odnosu na najsigurnije države pokazuje da je još puno posla pred nama. Važan korak je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama.
Gleda li se smanjenje smrtno stradalih na cestama od 2010. do 2018. godine Hrvatska je s 26% u sredini (europski prosjek je 21%).
S druge strane, tijela Europske unije pripremaju mnoge mjere koje će učiniti ceste sigurnijima. Jedna od njih je pojačano istraživanje sigurnosnih značajki cesta (ne navodi se, ali gotovo sigurno je riječ o sustavu EuroRAP u kojem je HAK nositelj aktivnosti za Hrvatsku), a slijede i brojne mjere koje će učiniti automobile sigurnijima.