U Hrvatskoj je prošle godine evidentirano 11.972 slučaja vožnje bez vozačke dozvole!

Bilo je 8258 prometnih prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita te 3714 prekršaja upravljanja vozilom kada je vozačka dozvola oduzeta ili pod zaštitnom mjerom zabrane upravljanja

Vožnja bez voačke dozvola jedan je od težih prekršaja i za njega je propisana kazna u iznosu od 5000 do 15.000 kuna. Prošle godine jedna vozačica iz Ogulina (24) kažnjena je s 12.000 kuna jer je uhvaćena u vožnji bez prometne dozvole. Pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova kakva je prošlogodišnja statistika:
– Prošle godina evidentirano je 8258 prometnih prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita te 3714 prekršaja upravljanja vozilom kada je vozačka dozvola oduzeta ili pod zaštitnom mjerom zabrane upravljanja. Radi se o evidentiranim prekršajima bez prometnih nesreća. U 2018. godini vozači bez položenog vozačkog ispita uzrokovali su 525 prometnih nesreća s nastradalim osobama.
Dakle, ukupno 11.972 slučaja vožnje bez vozačke dozvole. Svaka od ovih brojki je uznemirujuća, podjednako i broj vozača koji su upravljali motornim vozilom bez položenog ispita i onih kojima je vozačka dozvola oduzeta. Nažalost, ovo je veliki problem u prometu, a tu je 525 prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači bez vozačke dozvole. Nije mnogo bolje niti u mnogim državama u inozemstvu: samo je u Francuskoj procjena da 700 tisuća vozača vozi bez dozvole!