Cijene goriva neće rasti: Velike zalihe i proizvodnja nafte u Americi pokrenuli su pad cijena!

Za obuzdavanje rasta cijena nafte treba zahvaliti SAD-u, porastu proizvodnje te velikom rastu uskladištene nafte u toj državi

Još smo prošle godine najavili da će cijene goriva rasti početkom 2019. godine, ali taj se balon, čini se, ispuhao. Smanjenje proizvodnje nafte zemalja OPEC-a, politički problemi u Venzueli i smanjenje izvoza nafte te snakcije Iranu imale su ograničeni efekt, a za stagnaciju i vjerojatan pad cijena naftnih derivata moći ćemo zhavaliti Amerikancima i tamnim oblacima na rubu horizonta – strahu od globalnih ekonomskih teškoća. Četrdeset posto je rasla cijena nafte od prošle godine i sad je započeo blagi pad – na primjer, Brent, nafta koja se vadi na nalazištima u Sjevernom moru pala je na Londonskoj burzi sa 71.73 dolara za barel na 71.18 dolara.
Za obuzdavanje rasta cijena nafte treba zahvaliti SAD-u, porastu proizvodnje te velikom rastu uskladištene nafte u toj državi (sad je na razini od gotovo 460 milijuna barela). Predviđa se i pad potražnje zbog nepovoljnih ekonomskih trendova. Uglavnom, u sljedećih par mjeseci najvjerojatnije nećemo slušati o značajnijem rastu cijena goriva. Trenutne trendove ne može spriječiti ni pad proizvodnje zemalja OPEC-a.