Sigurnost putnika na stražnjim sjedalima nije zadovoljavajuća: Česte su teške ozljede prsa!

Vežite se straga - većina automobila na hrvatskom tržištu opremljena je predzatezačima sigurnosnih pojaseva te graničnicima sile zatezanja na stražnjim sjedalima

Američki institut za prometnu sigurnost (IIHS) objavio je rezultate istraživanja 117 nesreća u kojima su teško ozlijeđeni ili smrtno stradali putnici na stražnjoj klupi – koji su pritom bili vezani sigurnosnim pojasevima. U navedenim nesrećama 22 ozljede i 17 smrtnih slučajeva povezani su s ozljedama prsa. IIHS razvija i novi sustav crash testiranja za vozila na američkom tržištu koji će evaluirati sigurnost putnika na stražnjim sjedalima.

Tema možda jest američka, ali su problemi univerzalni. Naime IIHS trži od proizvođača automobila da sve modele opreme predzatezačima sigurnosnih pojaseva te graničnicima sile zatezanja na stražnjim sjedalima. Ta je tehnologija ugrađena na prednja sjedala, ali nerijetko je nema na stražnjim sjedalima, a ona smanjuje rizike od teškog ozljeđivanja. Prije sudara se pojasevi sami zatežu, a tijekom sudara minimalno popuštaju silu zatezanja kako bi se smanjile sile koje se prenose na ljudsko tijelo.

Također IIHS traži da se u pojaseve ugrade zračni jastuci (prvi je tu tehnologiju predstavio Ford 2011. godine) što bi dodatno zaštitilo prsa putnika, a traži se i ugradnja zračnih jastuka u unutarnju stranu krova vozila – to bi spriječilo udar glave u naslon prednjeg sjedala.

Mi bismo na kraju dodali – vežite se i ako sjedite na stražnjoj klupi. Osim što je to i zakonski uvjetovano (kazna za nevezivanje pojasa je 500 kuna), bit ćete ipak mnogo sigurniji.

Većina automobila na hrvatskom tržištu opremljena je predzatezačima sigurnosnih pojaseva te graničnicima sile zatezanja na stražnjim sjedalima. Sljedeći korak u poboljšanju sigurnosti bit će i novi zračni jastuci…