Crne kutije u automobilima u Velikoj Britaniji: Kako funkcionira pravedniji način naplate osiguranja?!

Još jedan veliki plus crnih kutija je da vozači s njima voze mnogo defenzivnije, odnosno sigurniji su u prometu

Vozači u Velikoj Britaniji imaju jedinstvenu mogućnost. Naime, od osiguravajuće kuće mogu naručiti ugradnju crne kutije (velika je poput pametnog telefona) u automobile, koja prati ubrzanja, snagu kočenja, tip cesta na kojima vozite, prijeđene kilometre i vozački stil. Svi se ti podaci prikupljaju i služe kao baza za plaćanje autoosiguranja. Ugradnja crne kutije posebno se isplati vozačima koji ne rade veliku kilometražu na godišnjoj razini. Dodatne uštede u plaćanju osiguranja u prosjeku su oko 20 posto, a neki vozači, naravno, mogu uštedjeti i više. 

Ovaj tip osiguravateljske usluge posebno je popularan kod mladih vozača koji tako mogu značajno smanjiti cijenu. Čak 33 posto mladih vozača koristi tu uslugu. Sad se ona nameće i vozačima starijim od 55 godina, koji u Velikoj Britaniji plaćaju skuplje autoosiguranje. Naime, po stupnjevima rizika oni ulaze u viši platni razred, a to nema veze s pojedinačnim stilom vožnje.

Još jedan veliki plus crnih kutija je da vozači s njima voze mnogo defenzivnije, odnosno sigurniji su u prometu. Svakako treba napomenuti da će uređaji slični ovima biti ugrađeni u sve nove automobile koji će se od 2022. godine prodavati na tržištu Europske unije. No, njihov će cilj biti mjerenje parametara prije, tijekom i nakon prometne nesreće, odnosno neće biti povezni s osiguravateljskom uslugom.