Zastrašujuća statistika: Procjenjuje se da će uskoro biti 20 posto vozača ovisnika o mobitelima u vožnji!

Čak trećina vozača koji koriste mobitele u vožnji za sebe tvrde da su ekstremno sigurni!

Čak jedan od dvanaest vozača u SAD-u provodi trećinu vremena u vožnji koristeći pametni telefon. Prošle godine uporaba mobitela u vožnji porasla je za 10 posto javio je Zendrive, američki startup, koji obrađuje podatke u prometu. Ovim tempom, za pet godina procjenjuje se da bi oko 20 posto vozača moglo biti u kategoriji onih koji koriste mobitele trećinu vremena koje provode u vožnji. Zastrašujuća je to statisika, a to što nas i Ameriku dijele tisuće kilometara nije nikakva utjeha – Hrvatska nije mnogo bolja. Zendrive je ispitujući vozače pomoću svoje aplikacije došao do još jednog poražavajućeg podatka – čak trećina vozača koji koriste mobitele u vožnji za sebe tvrde da su ekstremno sigurni!

Hrvatski autoklub je prije dvije i pol godine proveo veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 11 tisuća vozača.

U istraživanju smo uočili kako oko 10 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje. Pretpostavljamo kako vozači ne razgovaraju mobitelom u vožnji iz poslovnih ili obiteljskih razloga nego zato što su sami u vozilu. Oko 93 posto vozača koji su koristili mobitel u vožnji bili su sami u vozilu.

Mi ne možemo očekivati da će iza svakog stabla stajati naš “anđeo čuvar” ili policajac koji će nas upozoravati na to što trebamo ili ne trebamo napraviti, već jedni drugima moramo biti savjetnici i prijatelji pa i prekoriti kada se neodgovorno ponašamo u prometu, rekao je.

U suradnji sa Svjetskom automobilističkom federacijom (FIA) napravljeno je i istraživanje te je zabilježeno postupanje 11.504 vozača na 45 lokacija, odnosno cesta. Podaci se odnose na 27 gradova i pet izdvojenih cesta. Na anketno pitanje u internetskoj anketi je li upotreba mobitela u vožnji opasna, gotovo svi su ispitani (96,3 %) odgovorili pozitivno. Međutim, navode u HAK-u proučavanjem njihova postupanja u prometu uočeno je da svjesno zanemaruju opasnost telefoniranja u vožnji. Vozači nisu u strahu niti od nezgoda niti od eventualnih kazni.

Onih hrvatskih 10 posto na tragu je američkih 1 od 12 vozača. Ono što zabrinjava je da Amerikanci misle da će taj broj rasti pa iste trendove možemo očekivati u Hrvatskoj. Bude li to 20 posto vozača koji će koristiti mobitele trećinu vremena dok voze – to će doista biti tragično. Sigurnost prometa i dalje nam nije bitna, a treba vidjeti kako će biti s novim povećanim kaznama za korištenje mobitela u vožnji (umjesto 500 kuna – 1000 kuna). U Americi je oko 1.6 milijuna prometnih nesreća godišnje poveznih s korištenjem mobitela, a s pisanjem poruka u vožnji šest puta je vjerojatnije da ćete skriviti prometnu nesreću nego da upravljate automobilom pod utjecajem alkohola.