Daleko je više nesreća na cestama gdje se vozi 50 km/h nego na autocestama!

Autoceste su, naravno, mnogo sigurnije, ali i mnogim našim građanima predstavljaju trošak koji ne mogu podnijeti pa nerijetko biraju alternativne prometne pravce. Tamo su, pak, mnogo nesigurniji

Tvrtka koja se bavi usporedbom i prodajom polica autoosiguranja Go Compare, radila je godinama na statistikama prometnih nesreća na britanskim cestama i došla je do zanimljivog zaključka. Naime, analizirajući bazu svih prometnih nesreća 2016. godine, njih čak 79.569 dogodilo se na cestama s ograničenjem 50 km/h (30 milja na sat), a tek 8156 nesreća dogodilo se na autocestama (ograničenje 113 km/h). Na lokalnim i gradskim cestama veća je frekvencija prometa, mnogo je veća gustoća, više je i ostalih sudionika u prometu (pješaci, biciklisti…). Čak je deset put veća vjerojatnost da će vam se nesreća dogoditi na nekoj lokalnoj ili gradskoj cesti s minimalnim ograničenjem brzine nego na autocestama. Inače, na cestama na kojima je ograničenje 64 km/h (40 milja na sat) bilo je 10.615 nesreća, a na cestama na kojima je ograničenje 32 km/h (20 milja na sat) bilo je čak 9633 nesreća.

Na žalost, i mnogim hrvatskim građanima autoceste su očigledno preskupe pa su i dalje prisiljeni birati mnogo nesigurnije prometne pravce.