HAK sudjeluje u provedbi UN-ovog Globalnog tjedna cestovne sigurnosti: Progovorite i vi što vas muči u prometu!

Stradavanje u cestovnom prometu vodeći je uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina života u svijetu, uključujući i Europsku uniju i Republiku Hrvatsku

Tijekom ovog tjedna, do 12. svibnja, odvija se peti Globalni tjedan cestovne sigurnosti UN-a, zagovarajući progovaranje o problemima (#SpeakUp) i pozivajući građane na uključivanje. Hrvatski autoklub odazvao se pozivu Svjetske automobilističke organizacije FIA-e upućenom nacionalnim autoklubovima, podržava ove aktivnosti te provodi aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje stanja cestovne sigurnosti u Hrvatskoj.

Aktivisti i zagovornici cestovne sigurnosti u svijetu upozoravaju na potrebu snažnog vodstva i hitnog djelovanja na konkretnim intervencijama koje dokazano spašavaju živote. Te su mjere sadržane u materijalima UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije a uključuju poboljšanje upravljanja cestovnom sigurnošću, sigurnije ceste, vozila i korisnike te osnaživanje hitne medicinske skrbi nakon prometnih nesreća.

Unatoč napretku u mnogim zemljama, na globalnoj razini stradavanje u cestovnom prometu je u porastu te godišnje uzrokuje 1,35 milijuna smrtnih stradavanja.

Svakog dana na cestama u svijetu smrtno strada 3700 osoba.

Stradavanje u cestovnom prometu vodeći je uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina života u svijetu, uključujući i Europsku uniju i Republiku Hrvatsku.

U Hrvatskom autoklubu smatramo kako je to neprihvatljiva cijena mobilnosti. Bez obzira putujemo li kako pješaci, biciklisti, motociklisti ili vozači, svi mi – kao roditelji, učenici, zaposlenici, volonteri i zabrinuti građani – možemo biti lideri u području cestovne sigurnosti. Ceste sigurnije za druge ujedno su ceste sigurnije i za nas same.

Pridružite se provedbi kampanje, registrirajte se i progovorite o problemu koji vas muči: https://www.unroadsafetyweek.org/en/home