Maserati i Ferrari prekidaju suradnju: Otkazuje se isporuka motora!

Ugovor između ove dvije tvrtke bliži se kraju, a Maserati ga nema namjeru produžiti

Maserati prekida vezu s Ferrarijem! Dvije talijansketvrtke koje rade pod okriljem Fiatova koncerna (u Ferrariju Fiat ima manjinski udjel) dosad su surađivale. Ferrari je za Maserati proizvodio motore: biturbo 3,0 V6 i 3,8 V8 te atmosferske 4,2 i 4,7 V8 – ove posljednje ekskluzivno za GranTourismo i GranCabrio. Ugovor između ove dvije tvrtke bliži se kraju, a Maserati ga nema namjeru produžiti. To znači da će s krajem 2021. ili početkom 2022. godine Ferrari prestati s isporukom motora za Maserati.

Upravo do 2022. godine Maserati planira predstaviti jedan manji SUV, novi Levante, Quattroporte te sportski kupe Alfieri. Zasad ima i V6 motor koji sam proizvodi, a baziran je na Chryslerovom Pentastar motoru. Pretpostavlja se da će Maserati koristiti 2,9-litreni biturbo V6 motor Alfa Romea, čija je tehnologija bazirana na većem Ferrarijevu V8 motoru.

S druge strane, u Ferrariju neće plakati bog otkaznog ugovora. Kažu da će dodatne radnike moći preusmjeriti na  proizvodnju automobila, koja im ionako donosi veće marže i zaradu.