Sigurnost automobila: Mnogi proizvođači imaju posebne timove koji analiziraju vozila na mjestu nesreće!

Sva ta istraživanja imaju i cilj - iz godine u godinu rastu mjere aktivne i pasivne sigurnosti u automobilima

Volvo ima poseban tim stručnjaka u svom sjedištu u Göteborgu. Njihov zadatak je da sjede i čekaju dok ih ne pozovu, a kad stigne poziv kreću na posao. Volvo, naime, reagira na gotovo sve nesreće u krugu od sat vremena vožnje od Göteborga. Poseban tim forenzičara i inženjera izlazi na teren kad dobije dojavu (pomoću SOS Volvo On Call sustava) o nesreći u kojoj je sudjelovao neki Volvo i temeljito pregledava automobil. Naravno, ta će ekipa uvijek pričekati da hitne službe odrade svoja posao, a i pomoći ako treba. Nakon toga slijedi tehnički uvid u stanje vozila, pregled mjesta nesreće, analiziranje kako je do nje došlo. Fotografira se vozilo, prate se mjesta koja su primila najteži udarac… Cilj je poboljšati sigurnost vozila, a nema te računalne simulacije koja može pomoći kao stvarni događaj na cesti.

BMW ima sličan program koji je aktivan u Kini, SAD-u i Njemačkoj. Bavarski proizvođač nakon svake nesreće koju pregleda analizira čak 3000 točaka, od vremenskih uvjeta, okruženja, vidljivosti do performansi karoserije, zračnih jastuka, sigurnosnih pojaseva. Poseban softver rekonstruira putanju automobila prije, tijekom i nakon sudara. Provode se i intervjui s osobama koje su sudjelovale u nesreći u BMW-ovu vozilu. U BMW-u ističu da su im posebno važne nove spoznaje koje dobivaju s električnim automobilom i3 te hibridnim i8, koji pritom ima i karoseriju izrađenu od karbonskih vlakana. Mnogi drugi proizvođači automobila imaju slične timove.

Sva ta istraživanja imaju i cilj – iz godine u godinu rastu mjere aktivne i pasivne sigurnosti u automobilima. Kažu u BMW-u da je s uvođenjem automatskog kočenja napravljen veliki iskorak – smanjile su se brzine pri naletu vozila na stražnji kraj drugog automobila, a i smanjio se broj nesreća. Tako su sačuvani brojni životi. Ako se pitate zbog čega su automobili Volva među najsigurnijima na tržištu – poseban odjel za analizu prometnih nesreća švedskog proizvođača ove godine slavi 40. rođendan.