Predsjednik Trump i dalje tvrdi da su europski automobili udar na američku nacionalnu sigurnost: Sad bi uveo uvozne kvote!

SAD je u problemima i zbog trgovinskog rata s Kinom pa mnogi ekonomski analitičari ne vide ništa pozitivno u zaoštravanju odnosa s EU

Nekoć veliki saveznici, SAD i Europska unija,  na rubu su ozbiljnog gospodarskog sukoba. Američki predsjednik Donald Trump ponovio je tezu da su europski automobili opasni po nacionalnu sigurnost njegove države i dao je izbor Europskoj uniji: više carine ili ogrničene uvozne kvote. Konkretno, ako hoćete prodavati vaše automobile u Americi, platit ćete više carine ili možete izbarati uvozna ograničenja na točno određeni broj europskih automobila i na njihove dijelove. EU je sad odbila posljednji prijedlog i očekuje se rasplamsavanje sukoba, a vjerojatno i uvođenje viših carina na automobile proizvedene u Europi.

SAD je u problemima i zbog trgovinskog rata s Kinom pa mnogi ekonomski analitičari ne vide ništa pozitivno u zaoštravanju odnosa s EU, odnosno nametanjem carina. Prošle godine SAD je uveo carine u iznosu od 25 posto  i 10 posto na uvoz čelika i alumnija. Ta se mjera odnosila i na EU, koja je uvela protumjeru: 25 posto carine na američku robu, što je uključivalo motocikle Harley Davidson, Levi Strauss robu te bourbon whiskey.

Dođe li do uvođenja 20-postotnih carinskih stopa na europske automobile, EU će uzvratiti uvođenjem carina na američku uvoznu robu poput Caterpillar radnih strojeva, Xerox kopirki i Samsonite putnih torbi. Te će mjere vrijediti oko 20 milijardi dolara. Ako planirate kupiti Xeorox kopirku ili ste vidjeli liepu Samsoniteovu torbu, požurite…