Francuska vraća 90 km/h na cestama izvan naseljenih mjesta

S više od 3000 poginulih u prometu, ovo nije dobra odluka Francuske vlade - kažu u Europskom vijeću za prometnu sigurnost

Na francuskim cestama izvan naseljenih područja ograničenje brzine bilo je 90 km/h i vlasti su odlučile učiniti nešto kako bi smanjile broj poginulih u prometu. Jednostavno, brzina je smanjena na 80 km/h. U usporedbi s prosječnim brojem poginulih u razdoblju od 2013. do 2017. godine, samo u drugoj polovici 2018. bilo je 127 poginulih manje na cestama izvan naseljenih područja. Sve vladine agencije povezale su to sa smanjenjem brzine.

Međutim, Francuska vlada sad će morati vratiti ograničenje od 90 km/h. Zbog čega? Protesti žutih prsluka i vandaliziranje prometnih kamera dva su ključna razloga. Nekim građanima nije se svidjelo smanjenje brzine. Europsko vijeće za prometnu sigurnost kritiziralo je tu odluku Vlade s objašnjenjem da države s najboljom prometnom sigurnošću imaju ograničenja 70 km/h ili 80 km/h na tom tipu cesta.

– S više od 3000 poginulih u prometu, ovo nije dobra odluka Francuske vlade – kažu u Europskom vijeću za prometnu sigurnost.