Nova studija tvrdi da slušanje heavy metal glazbe može uzrokovati lošiju vožnju!

Glasnoća glazbe je glavni faktor kod koncentracije i ima veliki učinak na vožnju

Nova studija koja testira učinke vožnje dok slušate glazbu tvrdi da heavy metal može uzrokovati lošiju vožnju. Pokus je bio usmjeren na analizu ponašanja vozača i sigurnost pri slušanju različitih vrsta glazbe. Studija je uspoređivala pjesme Slipknota ((sic)), Taylor Swift (Shake It Off), Kendricka Lamara (HUMBLE) i Johanna Sebastiana Bacha (Goldberg Variations). Što je ‘teža’ i ekstremnija glazba bila to je vozač postajao čudniji i opasniji, pokazali su rezultati. Lagana i opuštena klasična glazba dovela je pak do toga da je vozač bio previše opušten, dok se pop glazba pokazala kao najboljom za kontroliranu vožnju.

Potrošački reporter Tristan Shale-Hester izašao je na stazu Red Bull Ring Grand Prix u Austriji, odvezao dva kruga s raznim ubrzanjima, skretanjima i izazovima brzine, završavajući kontroliranim kočenjem na ciljnoj liniji – sve to dok je slušao gore spomenute četiri pjesme najglasnije moguće.
Dok je slušao Slipknot, vrijeme Shale-Hestera bilo je 14 sekundi sporije od njegovog kontrolnog kruga i puno je vremenski nestalnije od ostalih krugova. Bachovo slušanje rezultiralo je 12 sekundi sporijim vremenom od kontrolnog kruga, Kendrickova pjesma rezultirala je također s lošim završetkom na kraju kruga, dok je krug s Taylor Swift bio je najuglađeniji u smislu dosljednosti brzine u svim dijelovima kruga.
Jasno je da je bijesan thrash metal doista smanjio sposobnost vozača da glatko prođu stazu – rekao je Tim Shallcross, voditelj tehničke politike IAM Roadsmarta, britanske humanitarne organizacija koja je provela istraživanje.

– To, kao i visokoenergetska plesna glazba, su osmišljeni da se osjećaju kao i da se čuju, i to  glasno, a niti jedno od navedenog ne pomaže pri izvođenju točnih upravljačkih manevara.

Dodao je:

– Glasnoća glazbe je glavni faktor kod koncentracije i ima veliki učinak na vožnju. Svakako bih savjetovao vozačima da smanje buku prilikom vožnje – i da sačuvaju trash metal za vrijeme kad nisu za upravljačem automobila!

Šteta što u studiji nisu provjerali i neke glazbene žanrove koji se često mogu čuti u automobilima što prolaze našim cestama. Rezultati bi sigurno bili zanimljivi.