Vozio 200 km/h u Švicarskoj pa pobjegao preko granice! Nijemac je mislio da je siguran, ali…

Kažnjen je u Švicarskoj i mislio je da je siguran u Njemačkoj. No, Švicarci su bili uporni i vozač je dobio zasluženu kaznu

Kako funkcionira prekogranično kažnjavanje? Vjerojatno ste se pitali što ako  zgriješite u Austriji, Njemačkoj ili Italiji? Sudeći po sljedećem slučaju iz švicarsko-njemačke sudske prakse nije dobro. Naime, njemački vozač (43) jurio je kroz švicarski tunel BMW-om Z4 200 km/h, a ograničenje je 80 km/h. Kamere su ga snimile i uslijedio je sudski postupak. U odsutnosti je osuđen na 30 mjeseci zatvora zbog ugrožavanja života i kršenja prometnih propisa. Na sve to on je iz Njemačke poručio:

– Ne zanima me kazna. U Švicarsku se ne vraćam, tamo sam vidio sve što sam trebao. Bilo je kasno kad se sve to dogodilo, bio sam gladan i žurilo mi se u restoran.

S popriličnom dozom arogancije on je bio siguran da mu se ništa neće dogoditi, odnosno da njegova noga ili kotač neće više kročiti u Švicarsku. No, Švicarci su bili uporni i tražili su od Pokrajinskog suda u Stuttgartu provede izvršenje kazne, odnosno da vozač skrene u njemački zatvor. Sud im je odgovorio da se radi tek o blažem (ne)djelu i da bi vozač trebao platiti kaznu – odnosno isključena je kazna zatvora. Ali, Švicarci ne odustaju pa šalju žalbu Višem pokrajinskom sudu u Stuttgartu. Ovaj je, pak, odlučio da je kazna visoka, ali pravedna – odnosno vozač će morati u zatvor, bez mogućnosti daljnjih žalbi. Što da vam poručimo osim – budite oprezni u Hrvatskoj i inozemstvu (i zbog vlastite sigurnosti u prometu). Sudovi u Europi su očigledno poprilično tvrdoglavi i ne popuštaju dok ne dobiju što žele.