Nova studija: Samo jedna flota kruzera zagađuje daleko više nego svi europski automobili?!

U istraživanje je uključena i Hrvatska - rezultati nisu dobri. Pogotovo u gradovima u koje ulaze kruzeri

Studija koju je provela organizacija Transport & Environment prezentirala je nevjerojatne rezultate. Naime, samo flota od 203 turističkih brodova-kruzera tvrtke ispušta u atmosferu više sumporovih oksida (SOx) nego cijela flota svih registriranih europskih cestovnih vozila – njih 260 milijuna. A razlika nije mala: brodovi emitiraju 62 kilotona sumporovih oksida, a sva cestovna vozila 3.2 kilotona. Sumporovi oksidi su opasni plinovi koji uzrokuju tumore.

Od te grozne brojke, više od pola emisija SOx otpada na 47 brodova tvrtke Carnival Cruise Lines i njezinih podružnica. Ta je tvrtka pokušala osporiti istraživanje, nazvavši ga neznanstvenim. Istovremeno je platila čak 20 milijuna dolara kazne zbog toga što je u oceane ispuštala organski i plastični otpad.

U cijelu priču je uključena i Hrvatska. Transport & Environment izračunao je da kruzeri uz obale Norveške, Danske, Grčke, Hrvatske i Malte ispuštaju više dušikovih oksida (respiratorne bolesti), nego cijele flote automobila u gradovima u kojima se usidre.

Predlaže se da i kruzeri za kreće udaljenosti, na ulasku i izlasku iz luka, koriste električni pogon, odnosno opciju s gorivim ćelijama vodika. Dakle, zagađivači nisu samo automobili, ima ih i na otvorenom moru, a nerijetko svraćaju i u luke.