VIDEO: Toyotin GR Super Sport juri po stazi i sve je bliže proizvodnji!

Automobil čak i zamaskiran izgleda spektakularno, a procjenjuje se da će imati oko 1000 KS. Snagu će osigurati 2,4-litreni V6 motor i elektromotori

U Toyoti uglavnom ne estradiziraju stvari kao u Tesli. Nema dramatičnih objava, najava o pobjedama na tržištu, poraženim suparnicima i financijskim uspjesima. Japanci rade potiho pa im onda iz garaže izađe neka neman.

Od sljedeće sezone World Endurance Championshipa (jedna od utrka koja se vozi je i Le Mans) ima nova pravila, odnosno novu klasu koja je nazvana hypercar. Ona će smanjiti troškove dosadašnje kraljevske klase LMP1 i u njoj će se natjecati bolidi koji su slični serijskim modelima. Da biste se natjecali u toj klasi morate imati cestovni automobil sličnih specifikacija, a Toyota će ga imati i nazvat će ga GR Super Sport.

Taj bolid krenuo je u prva testiranja na japanskoj stazi Fuji, a za potrebe snimanja kratkog filmića GR Super Sport je provozao prvi čovjek Toyote Akio Toyoda. Automobil čak i zamaskiran izgleda spektakularno, a procjenjuje se da će imati oko 1000 KS. Snagu će osigurati 2,4-litreni V6 motor i elektromotori. U samom natjecanju snaga je ograničena na 750 KS, a masa bolida je maksimalnih 1100 kg. Prvi koncept predstavljen je još prošle godine, a sad je, naravno GR Super Sport sve bliže ograničenoj proizvodnji. Cijena bi se mogla približiti brojci od milijun eura. Šteta je što su na ovoj video snimci u Toyoti odlučili skrivati zvuk motora – bila bi to mnogo ljepša auditivna podloga od generičkog audio uratka.

U prvoj sezoni novog WEC-a, 2020. godine,  Toyoti će konkurent biti Aston Martin sa svojim Valkyrieom. Bit će to još jedan u nizu epskih obračuna, pogotovo u Le Mansu.