Prometne nesreće: Piti i voziti se s pijanim vozačem. Kako se dijeli krivnja i što je s naknadom štete?!

U jednom konkretnom slučaju alkoholiziranost vozača bila je u neposrednoj uzročnoj vezi s nastankom nezgode, a to stanje putnici nije moglo ostati nepoznato s obzirom na zajedničko konzumiranje alkohola

Svaki put kada sjednete u nečiji automobil predajete svoj život u ruke vozača. Ne bi bilo zgoreg provjeriti tresu li se te ruke. Ne bi bilo na odmet pravodobno utvrditi sklapaju li mu se oči. Zgodno bi bilo i utvrditi ima li vozač tešku nogu tj. zna li je pravodobno podići s gasa i prikočiti kad zatreba. Čemu sve to? Kad se dogodi prometna nesreća procjenjivat će eksperti koliko ste pridonijeli sami svojoj šteti! Nemojte da bude po onoj: sam pao, sam se ubio.

Županijski sud u Bjelovaru u svojoj odluci Gž-291/2017 od 13. veljače 2018. utvrdio je kako je: „ nastanku vlastite štete zbog ozljeda koje je oštećeni pretrpio kao suvozač pristajući na vožnju s alkoholiziranim vozačem (2,45 g/kg alkohola u krvi), prethodno zajedno s njim konzumirajući alkoholna pića po ugostiteljskim objektima, uslijed čega mu njegova alkoholiziranost nije mogla biti nepoznata pridonio je i sam oštećeni i taj doprinos iznosi 30%“.

Naime, bilo je sporno u prvostupanjskom postupku da li je tužiteljica suodgovorna za nastanak vlastite štete zbog pristanka na vožnju s vozačem u alkoholiziranom stanju. Utvrđeno je da je do prometne nezgode došlo slijetanjem vozila i udarcem u dvorišnu ogradu, a da je za prouzrokovanje nezgode vozač proglašen krivim. Vozač je bio u pijanom stanju te pri toj koncentraciji alkohola u krvi apsolutno nesposoban za sigurno upravljanje vozilom. Međutim i putnica u vozilu bila je u alkoholiziranom stanju sa 1,89 g/kg alkohola u krvi, budući su ona i vozač od poslijepodnevnih sati sve do prometne nezgode zajedno obilazili kafiće i u njima konzumirali alkoholna pića. Alkoholiziranost vozača bila je u neposrednoj uzročnoj vezi s nastankom nezgode, a to stanje putnici nije moglo ostati nepoznato s obzirom na zajedničko konzumiranje alkohola. Ona je stoga svojim postupanjem pridonijela nastanku vlastite štete i njezin doprinos procjenjuje se s 30%.

Pomozite i sebi i drugom, dajte si truda, pokušajte odgovoriti osobe u alkoholiziranom stanju od sjedanja za volan. Taj može i sebe i nekog trećeg, posve nevinog otjerati u smrt ili invalidska kolica, imajte to na umu. Tko spasi jednog čovjeka, spasio je svijet. Svaki puta kad alkoholiziranog odvratite od vožnje, učinili ste upravo to.