Povisili su ograničenja brzine kamiona i povećala se prometna sigurnost!

S aspekta prometne sigurnosti situacija je bolja jer se vozači automobila i drugih vozila sad ne odlučuju na pretjecanje kamiona

Britanci su odlučili povisiti ograničenja brzine kamiona i zadovoljni su rezultatima. Podsjetimo, Velika Britanija je europska država u kojoj u prosjeku pogiba najmanje ljudi na cestama. Dakle, na dvosmjernoj cesti s po jednim trakom u svakom smjeru ograničenje brzine za kamione teže od 7.5 tona povećano je sa 40 milja na sat na 50 milja na sat (80 km/h), a na prometnicama s dva traka u istom smjeru i dva u suprotnom, koji su fizički odijeljeni ogradom ili na neki drugi način (autoceste), ograničenje brzine je povećano s 50 milja na sat na 60 milja na sat (95 km/h).

Ministarstvo prometa analiziralo je podatke i došlo do zaključka da je broj kamiona koji su vozili brže od ograničenja brzine pao za 70 posto. Također, s aspekta prometne sigurnosti situacija je bolja jer se vozači automobila i drugih vozila sad ne odlučuju na pretjecanje kamiona. Naime, s višom brzinom kamiona na otvorenoj cesti nestala je i potreba za opasnim pretjecanjima na mgistralama i cestama izvan naseljenih mjesta.