Vozite sunčanom stranom ulice: Novi solarni automobil košta 119.000 eura!

U Lightyearu najavljuju mogućnost da solarane ploče na krovu automobila dnevno generiraju oko 50 do 70 km autonomije

Osim što nas prži i, upijamo li ga predugo, nagrađuje nas opekotinama prvog stupnja, Sunce, kao što znate, ima esencijalnu ulogu u održavanju života na Zemlji. Nema Sunca, nema, na primjer, sjednica Hrvatskog sabora, a ta neumorna zvijezda toliko je važna da je čak našla i prostor u nekim našim sočnim psovkama.

Sunce će eksploatirati i u automobilskoj industriji: prvo je njemački proizvođač Sion predstavio svoj solarno-električni automobil koji je nalik kornjači, a sad je nova nizozemska tvrtka Lightyear svijetu objavila vijest o svom modelu One, mnogo elegantnijem dizajnerskom pokušaju da se žanje energija udaljene zvijezde.

Za razliku od Siona, koji je koliko-toliko pristupačan, Lightyear One ulazi u sferu ‘samo za odlikaše’. Bazna verzija koštat će 2021. godine 119.000 eura.

U Lightyearu najavljuju ogroman domet od 725 kilometara (po WLTP proceduri mjerenja), odnosno mogućnost da solarane ploče na krovu automobila dnevno generiraju oko 50 do 70 km autonomije, u ljetnim mjesecima. Ostalo ćete nadopuniti na strujnoj mreži jer One ima baterije smještene u podnici vozila.

Automobil je iznimno aerodinamičan (0.20cd), Nizozemci kažu i lagan, a pokreću ga četiri elektromotora – za svaki kotač po jedan. Ukupno će biti proizvedeno 500 primjeraka pa ako imate višak eura u čarapi…